Британското издание "Телеграф" съобщи, че следователи са установили самоличността и на трети заподозрян в покушението срещу бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Според публикуваната информация, цитирана от БНТ и новият заподозрян е част от руските спецслужби. Посещавал е Солсбъри, за да събере предварителна информация за баща и дъщеря Скрипал, включително е имал и карта на улицата, където е домът на бившия полковник от разузнаването.

Предполага се, че информацията е била използвана от другите обвиняеми по случая - Александър Петров и Руслан Боширов. Те отричат вината си.

Вчера сайтът за разследваща журналистика "Белингкет" съобщи, че истинското име на Руслан Боширов е полковник Анатолий Чепига и през 2014 г. е награден с най-високото държавно отличие Герой на Руската федерация.

Това е поредното разкритие във връзка с шокиращото нападение с Новичок, за което се смята, че е подбудено от Русия, отбелязва и британският в. "Дейли мирър".

Според "Дейли мирър" британската полиция и контраразузнаване може да започнат разследване на евентуални предишни убийства, които може да са свързани с Чепига и неговия съучастник Александър Петров.

Предполага се, че тези мъже може да са осъществявали удари срещу мишени в различни части на света по поръчка на режима на Путин. Проучва се дали двамата са извършвали убийства в Украйна, Грузия и руската република Чечения.

Източници от британското военно разузнаване, цитирани от вестника, смятат, че Чепига и неговият съучастник, известен като Александър Петров, са убийци от ГРУ, обучени в "отстраняване" на политически и военни противници на руския режим.

Установено беше, че двамата са посетили Солсбъри с деня, когато Скрипал и дъщеря му Юлия са били отровени с Новичок през март, припомня "Дейли мирър".