Събота сутрин. Някой реже с флекс.

Това е често срещана картина от комуналния живот, но от Столична община са се заели да ограничат шумните домашни ремонти, от които често получават оплаквания. Днес Столичният общински съвет прие изменения в наредбата за опазване на обществния ред, в която регламентира някои дейности - като строително монтажните работи, дейността на уличните музиканти и изпълнението на каскади с бордове, скейтбордове, лонгбордове и пр. на публични места.

Едно от новите предложения е в дните събота и неделя строително монтажните работи в жилищните кооперации и райони да се извършват само след съгласие на съседите, разказа пред Клуб Z Иван Илиев, вносител на доклада и председател на постоянната комисия по обществен ред и сигурност. Идеята е всеки вход да изготви правила относно плановите ремонти като се събере на общо събрание и гласува според закона за етажната собственост.

"Разбира се, понякога се налагат и черезвичайни ремонти. Тогава може да се свика общо събрание (ако има време за това), да се уведоми домоуправителят или директно самите съседи. Не говорим за забиване на пирон или боядисване на стената с латекс", посочи Илиев.

По думите му мотивите за внасянето на този текст са в множеството оплаквания до общината за именно такива случаи.

Предвидена е и глоба - за физическо лице - от 100 лева до 200 лева, а при второ нарушение - 200 лева до 300 лева. За юридическо - от 200 лева до 400 лева при първо нарушение и от 400 лева до 600 лева при второ и всяко следващо.

Строително монтажните работи, които са извън жилищни райони обаче вече няма да бъдат ограничавани само до светлите часове на денонощието, както е сега, тъй като на практика не пречат на никого. През нощта вече ще може да се работи и по държавни обекти и такива от голямо обществено значение, които също се ползваха със санкция относно денонощния шум до момента. В този контекст Илиев даде пример с изграждането на метрото.

Музиканти на улицата

Спор сред общинските съветници придизвика предложението уличните музиканти да могат да упражняват дейността си само на определени места. В крайна сметка бе решено районните кметове да определят тези места според човекопотока, туристопотока и пр.

"Идеята е оттам да минават хора и в същото време да не се нарушава общественият ред. Като например музикант застанал на стълби широки два метра, което вече създава предпоставки за инцидент", мотивира предложението Илиев.

Самите музиканти ще трябва да минават през разрешителен режим през Столична община. Ще подават заявление за упражняване на дейността си като все още не е решено в какви срокове ще им бъде разрешавано да свирят или изпълняват перформънси на улицата. Това тепърва щяло да се уточнява, но според Илиев сумата за разрешителното ще е символична.

Дарения на улицата

От СО ще се опитат ограничат и т.нар. дарения на улицата - онези, които се събират от физически лица, доста често с измислена кауза - като помощ за дом за сираци или за сдружение на глухонеми хора и пр. Новата идея е само организации, регистрирани в обществена полза и БЧК да могат да извършват подобна дейност. Те ще трябва да уведомяват общината за провежданата дарителска акция. Самоинициативните каузи щели да подлежат на проверка и санкция.

По отношение на бордовете пък от СО, заедно с Направление "Архитектура и градоустройство", ще разработват площадки за каскади. Каскадите се забраняват с новата наредба. Става въпрос за такива, които се практикуват на обществни места като детски площадки, спортни площадки, фонтани, пейки - т.е. там където общинската собственост може да бъде увредена.