СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН - Днес в Мюнхен официално беше представена халбата сувенир на тазгодишния празник на бирата – Октоберфест. Неговото 181-о издание започва на 20 септември, финалът е на 5 октомври. Тя е изработена от керамика, на нея е изписан плакатът за празника за т. г. – целуваща се двойка, сърце-складкиш и известният баварски кравай “брецел”. Естествено, не липсва и самата халба.

Тя бе представена от Андреас Гибел. Това е традиция от 1978 г. – всеки бирен празник с нов мотив върху халбата, който е копие на плаката за съответната година. Керамичната халба се предлага единствено като сувенир. Иначе на феста бирата се разлива в стъклени нейни посестрими.

Стъклените посестрими на халбата. Снимки БГНЕС

Сувенирната е истинско предизвикателство за колекционери. На бирения празник бройката струва 15 евро, ако е с цинков капак – 31 евро. На международния пазар цената скача -  от 100 до 600 евро. Колекция 1978 – 2011 г. наскоро е била продадена за 2200 евро, твърдят запознати.

Бира с неповторим вкус, духова музика, танци, веселие, конски впрягове. Всичко това може да се преживее на най-големия народен празник в света – мюнхенския Октоберфест /октомврийски празник – бел. ред./ Вече са готови 15-те шатри на историческата поляна “Терезиенвизе” /поляната на Терезе – б. р./ с площ от 420 декара, на мястото си са виенско колело и гръцкият храм с антични  каменни статуи. 

И тази година баварската столица очаква близо 8 милиона почитатели на бирата и забавленията. Запасите от пенливата напитка са по-големи, за да не остане някой гост жаден. Цената е доста солена – в зависимост от обстановката от 9,70 до 11 евро на литрова халба, но на този празник всеки отваря щедро кесията си. Такава бира не може да се пие никъде другаде по света, дори не и в баварската столица през останалата част от годината. Тя се приготвя по специална рецепта единствено за Октоберфест и е с по-висок алкохолен градус. Халбите се поднасят предимно от млади сервитьорки с надарени бюстове и облечени в баварски носии /дирндл/, при които деколтето е смело отворено.

Красивите сервитьорки създават допълнително настроение.

Празникът започва с едночасово пъстро шествие с конски впрягове из Мюнхен, финалът е на “Терезиенвизе”. Поляната е на 20 минути пеш от Стария град. Там точно в 12 ч кметът на баварската столица забива с чук чеп на първата бъчва бира, пълни халба и се провиква “Наздраве и да е на хаирлия!”

Биреният празник има над 200-годишна история. Първият Октоберфест се провижда на 17 октомври 1810 г. Пет дни по-рано са се венчали престолонаследникът Лудвиг Баварски (впоследствие крал на Бавария Лудвиг I) и Терезе фон Саксония-Хилдбургхаузен. В тяхна чест 5 дни по-късно банкерът Андреас Михаел Дал’Арми устройва голямо конно надбягване на огромната поляна пред стените на Мюнхен. Оттогва поляната носи името на булката Терезе. 

Престолонаследникът Лудвиг е бил запленен от историята на антична Гърция. В негова чест конните състезания по време на първия Октоберфест са били организирани в стила на древните олимпийски игри. Празненството толкова се харесало на поданиците, че от кралския двор решават той да се повтори и идната година. Така се слага началото на Октоберфест. Отменян е само по време на война. 

Който обаче днес се надява да зърне поляна, се лъже. Тя отдавна е утъпкана от милионите посетители.  Но и без нея празникът е неповторим. Издигат се 15 огромни шатри. Във всяка от тях настроението е превъзходно – танци под звуците на духови оркестри и наздравици, твърде често до безпаметност. Всяка гигантска палатка се наема от доказани и лицензирани ресторантьори, поднасяните блюда са традиционни за Бавария. Обслужването е перфектно. Усилията си струват. Оборотът за двете седмици фест е близо 500 милиона евро, а като се прибавят и оставените от гостите пари за нощувки и пазаруване из мюнхенските магазини, сумата скача на 1,2 милиарда евро. 

Шумни компании вече са си запазили маси. Цената тръгва от 999 евро и стига до 1799 евро – според местата. Това обаче не са пари за резервация, а за консумация - щом искаш маса, не можеш да дремеш на една халба бира. 

Една от най-малките шатри е “Хиподром” за 3200 гости вътре и още за 1000 посетители на маси пред нея. Тя по традиция е най-желана, там места си запазват ВИП-гости. Единствено тук освен бира се предлага и шампанско от най-скъпите марки.

Най-харесвана от чужденците е шатрата “Хофбой”, по името на традиционната баварска бира. Тук най-много наздравици вдигат чуждите гости – от американци и австралийци, до канадци и японци. Местата са  6898, а на масите под открито – още 3022.

Атракция е шатрата “Льовенброй” /лъвско пиво, марка баварска бира – б.л./ с 5700 места. Тя е любимо място на футболистите от местните отбори. На входа бди 4,5-метров лъв, който на всеки няколко минути надава рев.

“При вола” също е много забавно, там местата са 5900 и още 1500 навън. В тази шатра цял вол се пече на жарава на огромен шиш. Миналата година бяха изядени 120 вола. Гостите се дивят колко много блюда могат да бъдат поднесени от печеното волско месо. Тази традиция е от 1881 г., когато за пръв път на “Терезиенвизе” е било опечено такова животно.
На гостите им е все едно къде ще се веселят, важното е да си намерят място. Навсякъде свирят оркестри – по два и три под купол, кухнята е безупречна, а настроението - неповторимо.