СИМОНА РУСЕВА

Болницата в Атланта ще напусне д-р Кент Брантли (33 г.). Заразеният в Либерия с опасния вирус ебола американски лекар се очаква да бъде изписан като здрав човек, предаде Си Би Ес. Новината мълниеносно бе разпространена в цял свят.

На 2 август т. г. поразеният от ебола лекар беше траспортиран в специална клетка на борда на самолет “Гълфстрийм III”. Той се приземи във военната база на щатските ВВС край Атланта, щата Джорджия. 

Болният беше приет незабавно в местната Университетска болница. Със специално разрешение на него му беше приложено лечение с ново лекарство, създадено в лабораториите на биотехническата фирма “Mapp Biopharmaceutical Inc.” в Сан Диего. Експерименталното му име е ZMapp. Досега то не беше изпробвано за лечение на хора. Но е показало добри резултати при тестове с маймуни, за което Клуб Z писа.

ZMapp обаче нямаше да е факт, ако не беше научното постижение на германската фирма “Icon Genetics”, стана известно по-късно. Нейната централа е в град Хале, федерална провинция Саксония-Анхалт. Точно там са били създадени антитела, които борят вируса ебола. 

Германците са разработили специална технология, чрез която антителата се вкарват с бактерии, чиито вид засега се пази в тайна, в свежи тютюневи листа. Тези листа започват да произвеждат антитела за серума срещу ебола. Тютюневите листа имат и друго предимство – в тях могат да се произведат далеч повече антитела, отколкото при опитни животни.

Още на 9 август, само седмица след началото на лечанието с ZMapp, д-р Брантли разпространи от болничния изолатор свое послание: “С всеки изминал ден силите ми се възвръщат. Благодаря на Бог за Неговата милост през дните, когато се борех срещу тази ужасна болест! Искам да изкажа дълбоката си и искрена благодарност и на всички хора, които се молеха за мен и за поразените от вируса в Либерия и в Западна Африка. Държах ръцете на безброй много хора в сетния им час, когато коварната болест ги изтръгваше от живота. Аз се докоснах до тяхната трагедия и си спомням всяко лице и всяко име на страдалците.” 

“Днес е един прекрасен ден за д-р Брантли, за мисионерите и за целия свят. Благодарим на Бог за сътвореното чудо! Скоро д-р Брантли, показал кураж да се бори с болестта, ще може да е сред чудесното си семейство. Това, което направиха лекарите в Атланта, дава голяма надежда на стотиците болни в Африка”, изрече Френклин Грейъм от Ордена на самаряните.

Същото лекарство бе приложено и на мисионерка в Либерия, която един ден след Брантли бе докарана на лечение в Университетската болница в Атланта. Тя се повлия много добре. Но в Испания отец Мигел Пахарес почина, въпреки че бе взел от чудотворното лекарство. Сега на двама лекари в Сиера Леоне също се дава със специално разрешение експерименталното лекарство, но няма информация как се чувстват те след приема му.

Жертвите на страшната епидемия вече са над 1300, а заразените над 2700.