Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Инерком България" не се отказва да придобие активите на чешката държавна компания ЧЕЗ у нас и е внесла днес в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ново искане да бъде оценен ефектът от евентуална сделка върху пазара. Това става, след като фирмата, еднолична собственост на Гинка Върбакова, е прехвърлила собствеността на шестте си фотоволтаични парка.

Целта е отстраняване на конфликта на интереси и постигане на сделка за ЧЕЗ-България. Причината е, че през юли т.г. КЗК забрани придобиването на най-голямото електроразпределително дружество у нас - с над 3 милиона потребители, с мотива, че "Инерком" може да увеличи господстващото положение чрез сделката и да злоупотребява с цените, тъй като притежава фотоволтаични дружества. В активите на ЧЕЗ-България също има две слънчеви централи. 

В групата на "Инерком" беше извършено преструктуриране, в резултат на което дружествата производители на електрическа енергия от фотоволтаични централи не са част от портфолиото й", съобщават от "Инерком".

"Планираната концентрация ще бъде осъществена въз основа на договора за покупка на акции, сключен на 23 февруари тази година между „ЧЕЗ” а.с. и „ЧЕЗ Бългериън Инвестмънтс“ БиВи, от една страна, като Продавачи, и „Инерком България“ ЕАД като Купувач. Надяваме се на бързо решение от страна на КЗК след отстраняването на установените от Комисията предпоставки за създаване на концентрация”, посочват още от фирмата на Гинка Върбакова.

Съгласно предварителния договор от февруари, по който от "Инерком" са платили 5 млн. евро, българското дружество има 9-месеца срок, за да плати близо 340 милиона евро, колкото е цената на сделката.

"Инерком" и ЧЕЗ  обжалват решението на КЗК пред Върховния административен съд, но заседанието за разглеждане на иска по същество е насрочено чак за май 2019 г., което е доста след финалния срок, който има кандидат-купувачът.

"Надяваме се на бързо решение от страна на КЗК след отстраняването на установените от Комисията предпоставки за създаване на концентрация", се казва още в съобщението на "Инерком България".

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.