Централната банка на Руската федерация е изпратила през февруари т.г. 20.27 милиарда рубли (малко над 259 милиона евро) за оздравяване на Генбанк - една от малкото банки, работещи в Крим. По-рано това не беше официално съобщено, но сега тази информация е потвърдена от авториретното руско издание "Ведомости" чрез Агенцията за гарантиране на влоговете.

Полуостровът, украинска територия, беше анексиран от Русия през 2014 година след референдум, който международната общност не признава. Заради анексията и последвалия през април сепаратистки конфликт в Източна Украйна Русия търпи санкции от Запада за пета поредна година.

Руската централна банка е предоставила заема на Генбанк, въпреки че през 2017 г. е отказала подобна схема за оздравяване. Тогава беше приет закон, според който регулаторът започна да навлиза в капитала на банките чрез своя фонд за консолидиране на банковия сектор. По-специално, съгласно новия механизъм беше извършено оздравяването на FC "Откритие", Бинбанк и Промсвязбанк.

Запазването на Генбанк започна през август 2017 г. по старата схема, когато законът вече е бил в сила. Централната банка може да предприеме подобна стъпка, за да не попаднат фондът и оздравените банки под ударите на санкциите за Крим, казват юристи.

Генбанк съществува от 1993 г. насам. Тя се нарежда на 109-то място по активи в Русия и второ в Крим, пише "Ведомости". Собинбанк, дъщерно дружество на банка "Русия", която попада в списъка със санкциите, се занимава с нейното оздравяване.