Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Реално сделката изглежда така: студент, който не може да си позволи месечния наем, получава безплатна квартира (макар и в не най-престижен квартал) срещу ангажимента да води деца на училище и да им помага с домашните. Студентът има покрив, децата имат наставник – всички са доволни. И не само това – проектът, който се осъществява в населения предимно с мигранти район Марксло на германския град Дуисбург, е удостоен с първа награда на националния конкурс за добросъседство. Защото именно така кварталът става по-цветен, хората в него - по-разнородни, а и се създава възможността за установяване на контакти извън обичайната среда.

Конкурсът за добросъседство се организира в Германия вече за втори път и е с немалък награден фонд – над 50 000 евро. През 2017 г. най-високата оценка (от експертно жури) е дадена на кьолнската инициатива Agora и на организирания от нея „Ден на добрия живот“ – с улици, свободни от автомобилно движение, оставени изцяло на разположение на гражданите. Вторият премиран проект има да цел оживяването на едно позамряло село – чрез разкриването на работни места, отваряне на местното училище и пускането на още един автобус за удобство на хората. „Хранителни продукти за Магдебург“ се нарича третата отличена инициатива, предназначена да събере от супермаркети и ресторанти изостаналите продукти, които след това се раздават на нуждаещи се.

И тази година победителите са трима: освен „Сменям образование за жилище“, това са „Демократичната гара“ – младежки културен център, настанен именно в гарата на северногерманското градче Анклам, и една инициатива от Саарбрюкен, в рамките на която съседите периодически се събират да се видят и да потърсят решения за проблемите в квартала.

Наградите за добросъседство са дотирани с 50 000 евро.

В дъното на всичко е фондацията Nebenan, създадена за насърчаване на добрите отношения между съседите. Начините са различни, като основният е чрез обвързването в социална мрежа с околните да имаш възможността да получаваш различна полезна локална информация, да се включиш в тематична група (например на хората, разхождащи кучета, или пък на тези, които биха желали да оползотворяват излишната храна), да получиш или да окажеш услуга, да замениш едно за друго.

Проблеми като „Търся добър ресторант“ или „Имам спешна нужда от учител по математика“ могат да се разрешат бързо и елегантно точно благодарение на кварталните контакти, които могат да помогнат и в най-различни (включително неочаквани) сфери – „Елате да си наберете от сливите ми, че са много“ или „Дали някой ще се съгласи да ме закара безплатно до летището“, пак са от съобщенията, на които можеш да се натъкнеш.

В края на май тази година в Германия бе организиран и първият Ден на добросъседството – с малки и големи празненства по квартали, повече или по-малко пищни софри и т.н.

Денят на добросъседството в края на май бе отбелязан в цяла Германия.

В това отношение Германия донякъде изостава : в Париж първият Fête des Voisins – празник на квартала, се отбелязва още през 1999, през 2000-ната добива национален мащаб, а четири години по-късно вече е учреден и „Европейски ден на добросъседството“ (под патронажа на Европейския съвет). Той междувременно се празнува и извън пределите на Европа – през 2016 в акцията са се включили 30 милиона души в 36 държави.

Т.е. – Германия има да наваксва, което обаче покрай nebenan е напълно реалистично - фондацията е доста енергична и проявява значително въображение при организирането на едно или друго. Например – на малки домашни битаци, които всеки може да отвори в двора си в един определен ден. Може да изложи вещите, от които иска да се освободи, припечелвайки при това нещо, а гостите са добре дошли да огледат, да изберат и да разменят някоя и друга дума с домакините.

А за да не се оставят нещата на ненаучен принцип, отскоро на пазара е и книгата „Доста добри съседи“, издадена от основателите на фондацията. Изданието има амбициозната цел да представлява наръчник, който максимално да стимулира кварталните контакти: от споделянето и размяната през съвместната градинска работа до по-големите прояви: пазари и празненства. Хората могат да се научат да се опознават и да излезат от анонимността – да се превърнат в истински съседи и дори приятели. Големи усилия не са нужни.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.