Служебният министър на културата Мартин Иванов реагира адекватно и обявяви конкурс за нов директор на Изпълнителна агенция "Национален филмов център" (НФЦ). Според заповедта документите за конкурса могат да се подават от днес в срок до 1 месец. На министъра му остава да изпълни и второто си обещание - да започне (и завърши, надяваме се) проверка във връзка със скандала с финансирането на българското кино. 

Ситуацията продължава да е висяща, защото смяната на шефа на НФЦняма да реши проблема. Още повече новият директор ще бъде избран най-рано след месец и половина, а дотогава изпълняващ длъжността остава компрометираният Георги Чолаков. Нарушенията са явни и най-малко последната сесия на художествената комисия е тотално компрометирана. Освен това се води съдебно дело (от продуцентката Росица Караджова) и има жалби от други продуценти, които блокират решенията на комисията.   

Преди дни известният режисьор Людмил Тодоров ("Бягащи кучета", "Любовното лято на един льохман", "Шивачки", "Миграцията на паламуда") призова от ефира на БНР новото ръководство на Министерство на културата (МК) да разследва нарушенията в процедурата по класиране на проектите. Налице е нарушение не само на художествената комисия, но и на самия НФЦ, смята Тодоров. Става дума за преписаните от бившия председател на комисията Евгений Михайлов мотиви на кинокритичката Геновева Димитрова.

С писмо до Министерството на културата Тодоров се надява да задвижи отново процеса, след като юристите при предишния министър отговориха, че не могат да приемат препоръките на Националния съвет за кино и да отменят сесията. Подобно писмо лично до Мартин Иванов изпрати и Росица Караджова.

Самата Росица, когато научи за обявения конкурс, каза пред Клуб Z следното: "Аз не се боря за конкурс за нов изпълнителен директор. Първо трябва да бъде отстранен Георги Чолаков като временно изпълняващ длъжността и той да понесе последствия заради нарушенията си. Второ: членовете на комисията, които направиха така, че конкурсът да бъде поставен под съмнения за некоректност, също да понесат своите последствия. И трето: системата за провеждане на конкурса да се промени така, че всички участващи да имат равен шанс и равен старт.

Отново подчертавам, както и в предишните ми писма до Вас: България е правова държава и след като някой не спазва законите, друг трябва да сезира органите за това. А органите да си свършат работата. Аз съм гражданин на тази страна и искам, заради доброто бъдеще - както моето, така и на всички хора, най-сетне да се спазват установените норми и правила."

Колкото до битието на настоящия все-още-изпълняващ длъжността директор Чолаков, ето още една любопитна поредица от факти, която ни представи Росица Караджова:

1. На 7 февруари т. г. проектът за документален филм „Димитър Шишманов – забрава и завръщания” с продуцент фирмата на Георги Чолаков и Павлина Желева „Геополи” ООД печели от НФЦ държавно финансово подпомагане в размер на 118 000 (сто и осемнадесет хиляди) лева, равно на 79,82% от бюджета на проекта;

2. На 28 февруари Чолаков "напуска" фирмата, която обаче остава на неговия личен адрес до 10 юли.

3. 10 дни след "напускането" Георги Чолаков става и. д. директор на НФЦ.

4. На 25 юни (сряда, работен ден) той (без да има право на отпуск) не е на работното си място в НФЦ, а заедно с "бившата" си съдружничка Павлина Желева е във Варна, където вървят снимки на документалния филм, финансиран от НФЦ със 118 000 лева.