Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Швейцарските власти поискаха от Русия да спре да извършва незаконни разузнавателни операции на тяхна територия, съобщава Би Би Си. В петък местни медии съобщиха, че още през пролетта в Хага по подозрение в шпионаж са били задържани двама руснаци. Те са се опитали да проникнат в швейцарската лаборатория, където са правени проби на веществото, с което бяха отровени бившият двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

"Призоваваме Русия незабавно да прекрати всички незаконни операции на швейцарска земя или имащи отношения към швейцарски обекти", се казва в изявление на външнополитическото ведомство на страната.

Външното министерство на Швейцария вече три пъти е викало през тази година руския посланик по повод информации за шпионски операции.

В петък швейцарският вестник Tages-Anzeiger и холандският NRC Handelsblad, като се позоваха на свои източници, съобщиха, че двама руски граждани са били задържани през пролетта в Хага и после екстрадирани от Холандия по подозрения в шпионаж. Според информация на изданията двамата руснаци са сътрудници на ГРУ, в тях имало оборудване за проникване в компютърната система на лабораторията. Те били задържани след съвместна операция на спецслужите на няколко европейски държави.

В неделя швейцарският вестник Sonntags-Zeitung написа, че по оценка на местните спецслужби приблизително всеки четвърти руски дипломат в Швейцария е действащ или бивш агент на руското разузнаване.

Посолството на Москва в Берн отхвърли тези твърдения като необосновани.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.