95 процента от тях са доброволци. И задачите им съвсем не се изчерпват с гасенето на пожари.

Който набере 112 в Германия, може да е сигурен, че само в рамките на минути ще получи съдействие – независимо дали от професионалисти или от доброволци. Никъде другаде мрежата от доброволни сътрудници на противопожарната защита не е толкова голяма, колкото в Германия и Австрия. 

Професионалистите са малцинство

Само за пет на сто от пожарникарите в Германия (около 50 хиляди души) това е основна професия – останалите са доброволци, които участват при необходимост в акциите напълно безплатно. Извън това имат „нормални“ занимания и печелят парите си като механици, фармацевти или учители – сред доброволците има представители на всички видове професии. Когато се наложи, те напускат обичайните си работни места и тръгват по най-бързия начин да търсят решение на възникналия проблем.

„Целият свят ни завижда за нашата доброволческа мрежа“, казва президентът на Германския пожарникарски съюз Хартмут Цибс. Почти всяко населено място в Германия разполага със своя пожарна – общо са почти 32 000. Благодарение на това времето за реакция е под 15 минути, а в големите градове – 10. Германия се гордее и с обстоятелството, че на 80 души се пада по един пожарникар, докато във Великобритания например е един на 10 000. Градовете с над 100 000 жители са длъжни да имат професионални противопожарни служби, малките - не. Така се получава, че общият брой на професионалните отряди, които дежурят денонощно, е едва 107.

Големите градове са задължени да имат професионални противопожарни отряди.

Най- голямата професионална противопожарна служба логично е в Берлин, а извън структурите в градовете съществува изискването предприятията с по-рисково производство да поддържат свои команди. Например химическите заводи като БАСФ и Байер, автомобилопроизводителите "Фолксваген", "Ауди" и др. На разположение на пожарникарите в Германия са около 70 хиляди превозни средства, включително 400 лодки. Повикванията са към 4 милиона годишно, като обаче в много голяма част от тях не става дума за избухнали пожари – по-скоро за вид техническо съдействие, което се оказва както на аварирали автомобили, така и на закъсали при опита си да слезат от някое дърво котки. 

Момчета за всичко

Така ги наричат, защото редовно спасяват хора и животни от ситуации, които изглеждат едва ли не безнадеждни. Да – основната им задача е гасенето на пожари, но освен нея им се случва да се занимават наистина с какво ли не. В Кил например една вече позната на полицията и на пожарната котка се заклещила на покрив, от който така и не успявали да я свалят, макар че положили много усилия. Помогнала едва примамката с мръвка, за която се сетил един от спасителите. 

Необикновените акции изобщо не са рядкост – когато се налага някой дом да бъде освободен от загнездилите в шапка в плевнята оси, ако жаба заседне в решетката на канализационна шахта или пък питон излезе от терариума си и собственикът му не успява до върне обратно сам. Намеса е необходима не само в случаи с живи същества, а и с неодушевени предмети – както в Ораниенбург (в бившата ГДР), където от балкон провесили старо военно пруско знаме, каквото днес се случва да се развява по неонацистките демонстрации. Знамето само по себе си не е забранено, но развяването му било в нарушение с правилата на обществения ред и пожарникарите трябвало да го свалят със стълба.

10 процента от пожарникарите в Германия са жени.                                                  Снимка DFV

Датчиците за дим, които вече от години са задължителни в Германия, безспорно носят ползи, но създават и немалко излишни грижи на пожарникарите. В град Калв, недалеч от Шутгарт, датчикът в една училищна спортна зала станал причина за идването на екипа за бързо реагиране, който се натъкнал на... ученик, прекалил с количеството дезодорант след спортните занимания. Тригодишно момченце от Фрезинг пък успяло да нахлупи на главата си емайлирано гърне така здраво, че никой не можел да го извади – нито бабата, нито повиканият по спешност лекар. Справили се чак пожарникарите.

Те по правило се справят – очевидно именно на това се дължи високата степен на доверие към тях (96 процента), щом хората са сигурни, че има на кого да разчитат при всякакви по-особени ситуации. Eдин изтъкнат футболист от „Боруся“–Дортмунд например бил смущаван в продължение на дни от странни шумове в камината, при това преди решаващ мач. Прибягнал и той към услугите на пожарникарите, които благополучно извадили промъкналия се в камината бухал. В Нойс, в провинция Северен Рейн-Вестфалия, пък се наложило пожарникарите да помагат на човек, впуснал се да суши люти чушки във фурната си. Покрай това успял така да подлюти и одими помещението, че било недостъпно без маски, с каквито дошли пожарникарите, за половин час те проветрили и успокоили нещата.