Северна Корея отбеляза 70-ата годишнина от основаването си с парад с маршируващи войници, танкове и военна техника, но не показа своите междуконтинентални балистични ракети, за които се смята, че могат да достигнат територията на САЩ, пише британският в. "Телеграф", като отбелязва, че парадът беше по-малко бомбастичен от предишните години и голяма част от него беше посветена на възхвала на усилията на гражданите за укрепване на икономиката.

Ким Чен Ун приема парада.

Според анализатори промяната на фокуса и липсата на обичайният визуален шовинизъм не само подчертават значението, което лидерът Ким Чен Ун придава на икономиката, а и може да се тълкуват като помирителен жест към Вашингтон, на фона на стигналите до задънена улица преговори за денуклеаризацията. Съществуваха опасения, че администрацията на американския президент Доналд Тръмп може да сметне показването на усъвършенствани ракети на парада за провокация, дестабилизирайки нестабилното разведряване, съществуващо от паметната среща на лидерите на двете страни в Сингапур, припомня в. "Телеграф". През последните дни обаче има признаци на излизане от задънената улица.

"Ким и Тръмп разменят жестове, за да умиротворят Конгреса на САЩ и да покажат, че уговорката не се е променила", заявява анализаторката по Северна Корея Лорета Наполеони пред в. "Телеграф". "И наистина тя не е, но Ким няма да се откаже изцяло от ядрените оръжия", подчертава Наполеони.

Ограниченият парад в Пхенян показва, че Северна Корея "иска версия на сделката с Израел", написа в Туитър Джефри Люис, експерт по неразпространението на ядрените оръжия от Института за международни изследвания "Мидълбъри" в Монтерей (САЩ).

"Те не изпробват ядрени оръжия и не ги показват на паради, а ние се правим, че не съществуват", обясни експертът, цитиран от британското издание.

 

 

Чуждестранни делегации от Русия, Сирия, Виетнам и африкански страни отразяваха дипломатическите усилия на Ким през последната година. Севернокорейският лидер набляга на личната дипломация и се опитва да култивира по-държавнически имидж, отбелязва в. "Телеграф".

Ким присъстваше на парада, но не говори лично пред събралите се, сред които бяха председателят на китайския парламент Ли Чжаншу и високопоставени делегации от страни, поддържащи приятелски отношения със Северна Корея.

В края на продължилата два часа масова проява, севернокорейският лидер стисна ръката на Ли, третия по влияние лидер на Китайската комунистическа партия, като символ на традиционните близки връзки между страните. Отсъствието на китайския президент Си Цзинпин обаче може да означава, че Пекин все още има някои резерви към инициативите на Ким, пише в. "Вашингтон таймс".