Не звучи толкова нереалистично – ако зеленчуците и плодовете се отглеждат в местните оранжерии, електроенергията се добива от възобновяеми източници, водата блика в непосредствена близост, а боклук изобщо няма, тъй като всички отпадъци се оползотворяват. Естествено става дума за експеримент и не за съществуващо селище, а такова, което е в процес на изграждане - точно за да се установи би ли могъл този модел да функционира.

Недалеч от холандския град Алмере вече от няколко години се работи по реализацията на този проект – на регенеративното село, което да може да съществува напълно независимо. Когато стане готово, селото РеГен ще бъде първото в света, чиито жители изцяло сами произвеждат храната си и ще добиват нужната им енергия. Концепцията обхваща и жилищните сгради, и оранжериите, и съответните обществени постройки.

Бъдещото автономно село ще изглежда така. Снимка EFFEKT

Как точно ще функционира цялото?

Инициаторите – американецът Джеймс Ерлих и датското архитектурно бюро EFFEKT, съвместно с което са направени разработките, са помислили за всичко: и за изхранването, и за водоснабдяването, и за електроенергията, и за събирането на сметта. Наред с оранжериите ще се разчита и на отглеждането на зеленчуци и плодове в „конвенционалните“ градини, както и на т.нар. вертикални ферми на няколко етажа.  Местните жители ще се занимават и с животновъдство, ще имат и рибно стопанство на принципа на аквапониката – съчетанието на аквакултури и културни растения, при което екскрементите на рибите се използват за наторяване на растенията.

Животните в селото се предвижда да бъдат изхранвани с компостирани отпадъци, а неподлежащите на компостиране боклуци ще се използват за производството на енергия. И всичко това все в рамките на принципа за кръговрата, при който нищо не се губи, а постоянно се оползотворява. За гарантиране на стабилното осигуряване на енергия ще се инсталират соларни батерии и инсталации за биогаз, а свръхпроизводството ще има къде да се съхранява. А водата? Тя ще се събира от падналите валежи и ще се използва във филтриран и нефилтриран вариант – за пиене и за други нужди.

Не става дума за откриване на топлата вода

Всъщност в селото ще бъдат приложени технологии, които и досега са съществували, новото е в интелигентната им комбинация. Намерението на проектантите е да осигурят десеторно по-голям добив при зеленчуците и плодовете, а потреблението на вода да бъде свито на 90 процента от обичайното. Площта, на която ще се разчита за осигуряване на храните, също няма да бъде особено голяма – само 640 квадратни метра за тричленно семейство, при положение че за сходен по мащаби добив принципно се ползват над 8000 квадратни метра.

6500 души вече са се кандидатирали да живеят във визионерското селище край Алмере, а подобни проекти се предвижда да се реализират и в Дания, Норвегия и Германия. В Холандия се очаква първите къщи да бъдат готови до средата на следващата година. Общо ще бъдат 25 на площ от 15 000 кв.м, ще има и детска площадка, и парк, както и плувен басейн. А собственоръчно произвежданата енергия ще задвижва дори някой и друг електроавтомобил.