На 18 август БНБ е сключила без обявление договор за отпечатване на нови банкноти за да попълни резервите си след тегленето на пари по време на банковата криза от края на юни, става ясно от съобщение на сайта на Регистъра за обществени поръчки. 

Изпълнител на поръчката е дружеството "Обертюр Фидюсиер" АД, в което централната банка държи само 30%. Останалите 70% са на френската компания "Франсоа Фарл Обертюр Груп".

В края на месец юни и началото на месец юли възникнаха изключителни обстоятелства, свързани с напрежение в банковата система, които доведоха до повишаване на търсенето на банкноти и намаляване на наличните резерви. Tърсенето на налични пари от страна на банките отбеляза значителен растеж, като по-голямата част от този растеж бе реализиран в последните дни на месец юни. Възникналите изключителни обстоятелства имат характера на непредвидими събития и съществено затрудняват нормалното изпълнение на нормативно установените задължения на БНБ да осигурява български банкноти необходими за наличнопаричното обращение в България. Тази извънредна ситуация съвпада и с традиционното значително повишаване на търсенето на банкноти предвид настъпването на летния активен туристически сезон. До края на текущата година, за нуждите на поддържане на наличнопаричното обращение, както и за възстановявяне на използваните в края на месец юни запаси от банкноти, централната банка следва да осигури отпечатването на общо 60 млн. броя банкноти (номинали 10 лева, 20 лева и 50 лева), пише в съобщението. 

Предприятието Обертюр Фидюсиер беше създадено в края на 2013 г., като в него беше апортирана печатницата на БНБ. Тогава мотивите за създаване на дружеството бяха, че БНБ няма достатъчно средства за модернизация на печатницата, а с влизането на френската компания ще могат да се печелят търгове за отпечатване на чуждестранни банкноти, включително и на евро.

 На 23 юни БНБ обяви поръчка за отпечатване на банкноти за 4-годишен период на обща стойност 26 млн. лв. без ДДС, но доставката по нея трябваше да започне в края на годината.