Откриването на генерално консулство на България в Йерусалим да е първа крачка към откриване и на посолство на страната в Израел в града. Тази надежда изрази премиерът на държавата Израел Бенямин Нетаняху, след като посрещна българския си колега Бойко Борисов, който е на официално посещение в страната, предаде БТА. Заявката бе дадена преди разговора между двамата министър-председатели днес. Сред темите на разговорите са противодействието с престъпността, киберпрестъпността, земеделие, здравеопазване и др.

По думите на Нетаняху в рамките на добрите взаимоотношения между България и Израел най-ценното е отношението на симпатия и почит на израелския към българския народ.

"Това е така, защото всички са част от една и съща цивилизация. Но тази цивилизация в момента е подложена на атаки, най-вече от радикални фракции, радикален ислям, както и на тероризма, на който е проводник", посочи Нетаняху.

Той добави, че терористичните атаки са насочени срещу всички, като дори и България е била потърпевша от една подобна атака (взрива на автобус с израелски туристи на летището в Бургас - б.р.) Тероризмът също ще е сред темите на разговор между премиерите, Борисов има среща и с роднини на загиналите в атентата в България граждани на Израел.

Българският премиер отбеляза, че вчера, по време на годишната конференция на Международния институт по контратероризъм в град Херцлия, е било говорено доста за борбата с тероризма. Борисов е на мнение, че усилията трябва да се фокусират върху "мозъка на хората и това, което мислят, защото вече чрез интернет няма граници и се намираме в друго пространство". Затова, според него, "хората трябва да разберат, че религията е важна за всички, но в същото време най-важното е мирът, толерантността и разбирателството".

Министър-председателят се надява до края на годината ще се проведе смесено заседание между двете правителства, което ще бъде в България.

"Изключително значение приятелството и доверието с Бенямин Нетаняху, защото Израел играе ключова роля за "развързване на сложния възел в Близкия изток", изтъкна още Борисов.

„Трябва да положим огромни усилия, да се фокусираме върху умовете на хората. Вече интернет няма граници, намираме се в друго пространство.Технологиите напреднаха, имаме дронове, самолети. В същото време с едно хвърчило могат да се направят поразии, които трудно могат да се предотвратят“, коментира Бойко Борисов.

В края на 2017 г. президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че страната му ще премести посолството си от столицата на Израел Тел Авив в свещения град Йерусалим. Интерпретациите на този акт стигнаха до "Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел", въпреки спорния статут на града заради конфликта с между Израел и Палестина. ЕС, ООН и арабските страни в региона остро осъдиха действията на американския президент. Това не попречи посолството да бъде открито в средата на май.

След това и президентът на Чехия призова "всички да постъпят като Тръмп", но още никой в Европа не го е направил. Посолството си премести Гватемала.