Националния експертен съвет към Министерството на регионалното развитие даде зелена светлина за изграждането на високоскоростен път до Сърбия - магистралата София-ГКПП "Калотина", съобщи строителното министерство. Приет е подробен устройствен план (ПУП) за модернизация на пътя от столичното Околовръстно шосе до границата, който трябва да бъде одобрен със заповед от вицепремиера и строителен министър Екатерина Георгиева.

Заповедта ще бъде основание за последващи дейности - отчуждителни процедури, проектиране, строителство, експлоатация) за реализация на проекта за изграждане на магистралата между България и Сърбия.

Експертният съвет прие и изменение на ПУП и парцеларния план за изграждане на ГКПП „Маказа“. Проектът е изработен от Националния експертен център за териториално развитие и предвижда обособяване на урегулиран поземлен имот за граничен пункт. Така ще се създаде основа за изграждането на навес над съществуващите сгради, изграждане на ленти за тежкотоварен превоз и други обслужващи обекти.  За строителството Агенция пътна инфраструктура ще се кандидатства за финансиране от Програмата за трансгранично сътрудничество България - Гърция.

След изпълнението на проекта през "Маказа" ще може да минава и тежкотоварен трафик, защото досега условията не позволяват преминаване на моторни превозни средства, тежащи над 3,5 тона.