Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Съд в Мианмар постанови присъда от 7 години затвор за двама журналисти на агенция Ройтерс, предадоха световните агенции. 

Журналистите Ва Лоне и Куав Сое О пледираха невинни по обвинения за нарушаване на закона за държавната тайна. Максималната присъда, която ги грозеше, беше 14 години затвор.

Двамата журналисти отразяваха през миналата година бруталната операция на армията на Мианмар срещу рохингите в западния щат Ракхайн. Според обвинението журналистите са получили и разпространили поверителни документи. 

Двамата журналисти казаха в съда, че двама полицейски представители са им връчили поверителните документи в ресторант в Янгон. Минута след това други полицаи са ги арестували на 12 декември миналата година. В съда свидетел разказа, че нещата са били нагласени, за да бъде устроена клопка на журналистите.

Присъдата бе произнесена пред претъпкана с журналисти и дипломати съдебна зала.

Европейският съюз призова днес властите в Мианма незабавно и безусловно да освободят двамата журналисти.

Службата на Върховния представител на ЕС за външни отношения и сигурността заяви, че присъдата "подкопава свободата на медиите, правото на обществото за информация и развитието на върховенството на закона в Мианма".

Присъдите срещу двамата журналисти трябва да бъдат преразгледани и те "да бъдат освободени незабавно и безусловно", се казва в съобщението. 

Срещу съдебното решение се обявиха представители на ООН, САЩ и агенция Ройтерс. 

(БТА)

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.