Германският министър на външните работи Хайко Маас призова сънародниците си "да станат от дивана и да се борят срещу расизма", както и за демокрацията, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Трябва да станем от дивана и да си отворим устата", каза той в интервю за вестник "Билд" -"Нашето поколение получи даром свободата, върховенството на закона и демокрацията. Не се е налагало да се борим за това; (сега) прекалено много приемаме това за даденост", предупреди Маас.

Поводът - продължаващите и ескалираци протести в град Кемниц, организирани от крайнодесни групи. Вчера се стигна и до сблъсъци с полицията.

По думите на Маас безредиците в Кемниц са шокиращи, а нацистките поздрави по улиците на германски градове са позор за страната

"На срещата в четвъртък на министрите на външните работи във Виена моите европейски колеги доста често повдигаха тази тема", отбеляза Маас. Той каза, че "както жестокото убийство (на 35-годишния германец), така и отвратителните нападения срещу случайни минувачи шокират".

"Всички престъпници трябва да усетят строгостта на правовата държава", подчерта Маас. И продължи:

"Това, което, разбира се, ясно давам да се разбере, е, че мнозинството от германските граждани смятат подобни нападения за неприемливи, те са отворени към света и толерантни."

"Когато става дума за ксенофобия, десен екстремизъм и расизъм, на Германия с основание се гледа особено критично".

"Ако по нашите улици днес отново се показват нацистки поздрави, това е позор за страната ни".

Маас призова германците да не "извръщат поглед", а са се борят срещу разисъм, антисемитизъм и т.н.