Ремонтът на участъка от път II-16 край Своге, в който стана пътният инцидент, отнел живота на 17 души, ще започне веднага след завършване на процесуално-следствените работи и Агенция „Пътна инфраструктура“ получи разрешение от разследващите органи.

Това се разбра от съобщение на пътната агенция, разпространено днес. В предишните дни за определени периоди от време отсечката бе затворена за движение, защото разследващите взимаха проби от асфарта, а процесуално-следствените действия за разкриване на причината за трагедията, случила се на 25 август, продължават. 

В момента Сдружение „Трейс Своге“, което е избрано за изпълнител на рехабилитацията на целия път през Искърското дефиле още през 2011 г,  отстранява констатираните дефекти по трасето. Не се работи единствено в участъка на пътния инцидент, казват още от АПИ. 

Една от версиите, по които се работи, е, че в положената настилка е имало недопустими материали - например варовик. Тази версия се лансирана преди дни от министъра на регионалното развитие, който вече е в оставка - Николай Нанков. От "Трейс" пък излязоха с отворено писмо, в което твърдят, ча асфалтът в България се прави по европейски стандарт.

До момента единственият обвинен за трагедията е шофьорът на автобуса Григор Григоров. За разлика от други случаи обаче той получава широка обществена подкрепа - вчера отгово о имаше протест на жители от Своге в защита на Григоров и с настояване пътят да бъде незабавно ремонтиран. Според местните са подавани множество сигнали за инциденти в конкретната отсечка. 

Очаква се протест да има и днес.