"Представители на Китайската национална енергийна администрация (NEA) посетиха днес площадката на АЕЦ "Белене", за да се запознаят на място с доставеното оборудване за централата. В делегацията, която е на работна визита в България, участват и представители на Китайската национална ядрена корпорация (CNNC), Китайската ядрена енергийна корпорация (CGN) и Държавната корпорация за ядрени енергийни технологии (SNPTC)".

Така започва официално съобщение на Министерството на енергетиката от днес. Според информацията посещението на китайците е "една от първите инициативи" след като през юли бе подписан Меморандум за разбирателство относно мирното използване на ядрената енергия.

Следва разказ за посрещането на представителите на китайските държавни компании от шефа на "Национална електрическа компания" (НЕК) Петър Илиев. Той запознал гостите - обявени като един от потенциалните инвеститори в размразения от кабинета "Борисов 3" и след това от Народното събрание проект за втора атомна централа в Белене. Китайците се запознали с "реализираните на площадката на АЕЦ "Белене" мерки за съхраняване на доставеното от руската "Атомстройекспорт" оборудване".

С решението на парламента от 7 юни министърката на енергетиката Теменужка Петкова бе задължена до 31 октомври да търси стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене". Освен от Китай, най-сериозен интерес има и от руската "Росатом". Официалната позиция на кабинета засега е, че ако ще се размразява строителството на спорния проект, то държавата няма да дава гаранции - финансови или по отношение на цената на тока в бъдеще - на инвеститора. Проектът щял да се реализира "на пазарен принцип".

Въпреки че отчита загуба от 74 млн. лв. за полугодието, НЕК ще плати нови над 1 млн. лв.за проекта за АЕЦ "Белене". Парите са за преконсервация на доставеното от "Атомстройекспорт" оборудване за ядрената централа и за оценка на активите и пасивите на проекта, съобщи тогава "Медиапул". 

НЕК е поканила в края на юни само руската държавна фирма да е технически ръководител на преконсервацията. Обществената поръчка е с директно договаряне, защото фирмата производител е единствената, която може да наставлява преопаковането на собствената си продукция, което било задължително за опазването ѝ. Оказва се обаче, че според становище на Агенцията за обществени поръчки, публикувано на 3 август, пише, че "в решението за откриване на разглежданата процедура липсват мотиви за избраното правно основание и не са приложени доказателства", според които единствено "Атомстройекспорт" може да свърши работата. .

За оценката на активите и пасивите на "Белене" вече е избран изпълнител с друга обществена поръчка - срещу над 87 000 лв. без ДДС това е фирмата "Инженерингсервиз София" ЕООД. Договорът е сключен на 10 юли за срок от 55 дни. Тоест - тази част от анализа трябва да е готова до средата на септември.