Златни експонати с хилядолетна история, бижута, обсипани със скъпоценни камъни мечове, старинни монети, амулети... Холандци и туристи се дивят на една невероятна експозиция в археологическия музей “Алард Пирсон” към университета в Амстердам.

Изложбата, озаглавена “Крим – злато и черноморски потайности” е на път да скара както Холандия с Украйна, така и Холандия с Русия. Тя приключва на 31 т. м. и би трябвало да бъде върната на собственика, предоставил експозицията. 

А кой сега е собственикът? Точно това е въпрос с крайно повишена трудност.

Експонатите са били предоставени на музея в Амстердам в началото на февруари. Тогава Крим беше украинска територия. Дори в проспекта е отбелязано: “Никога досега Украйна не е предоставяла такава богата колекция на чужд музей”. Само месец по-късно Русия анексира полуострова.

А сега накъде?

И Киев, и Москва са ангажирали опитни юристи и всяка се надява спорът да бъде решен в нейна полза.
Най-просто е да се каже – златото да иде при този, от когото е било взето.

“Не е толкова просто. Експонатите са ни предоставени от 5 музея, четири от които в Крим. Украинската държава е непреклонна – експонатите от Крим са нейна собственост. Ето защо след анексирането на Крим сега те трябвало да се върнат в Киев. Ако се предадат на Крим, те автоматично отивали в руски ръце”, обяснава проф. Яша Ланге от университета в Амстердам. Според него това е сложен юридически казус. Договорите за предоставяне на експонатите са били подписани с всеки един от музеите. Той обаче отказва да уточни какви точно са клаузите.

"От тези договори и от украинското право зависи кой ще получи златото обратно. Твърде възможно е музеите да са сключили договорите от името на държавата и в такъв случай те трябва да се върнат на Украйна", казва Инге ван дер Влийс, професорка по държавно право.

Музеите в Крим са категорични, че експонатите трябва да им бъдат върнати. Един от тях е в Симферопол. Според неговия директор Андрей Малгин в договора изрично било записано, че обектите трябва да бъдат върнати на музея. Но дори и той вижда проблем при двата собственика – музея и държавата, която сега не е Украйна, а Русия.

“Нашето мнение е, че музейната собстевност има приоритет пред държавната. В крайна сметка става въпрос за находки, открити в Крим и те са част от културното наследство на региона. Те нямат нищо общо с украинската територия”, казва Малгин.

Този експонат е датиран четвърти век преди Христа.

 

Според проф. Влийс обаче трябва да се проучи как стои въпросът в местното законодателство, в случая с украинското. Холандия не е признала анексирането на Крим и всички договорености с Украйна остават в сила. Холандия е ангажирала експерти юристи, които да търсят решение на казуса. Въпросът е бил отнесен и до холандското външно министерство.

Същото е направила и Русия, съобщи министърът на културата Владимир Мединский.

“Надявам се, че холандските ни партньори няма да използват случая за правене на дребнава политика, а ще погледнат на него от правна гледна точка”, заяви министърът.

Всъщност изложбата трябваше да приключи на 31 май. Тя беше удължена с три месеца, за да се изясни на кого да бъде върнато златото – на Украйна или на Крим. Решение все още няма.