Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Известната руска писателка Людмила Улицка, която получи в края на юли Австрийската държавна награда за европейска литература, написа разтърсващо есе за Der Spiegel, пълно с горчиви размисли за настоящото състояние на света и най-вече на Русия. 71-годишната Улицка (по образование биолог-генетик) изобщо не е случаен автор - тя е носителка на руския "Букър", на френската награда "Медичи", на италианската "Джузепе Ачерби". Книгите ѝ са преведени на 25 езика, 3 от тях даже и у нас - Сонечка. Бедни роднини1993 (преведен на български през 2004 г.); Медея и нейните деца1996 (преведен на български през 2005 г.); Искрено ваш Шурик2003, (преведен на български през 2007 г., а обявен за роман на 2004 година. в Русия). Ето и най-впечатляващите части от есето ѝ: 

"Тържествената част започва с австрийския химн. Всички зрители стават, аз също. Добре сте вие, австрийците, мисля си аз с лека завист. Текстът на вашия химн е написала през 1947 г. с нищо неопетнената поетеса Паула фон Прерадович. А ние от нашия руски химн отдавна се срамуваме. Първия вариант на текста върху музиката на Александър Александров през 1943 г. написа придворният поет Сергей Михалков. В него имаше мощни строфи: "Нас въздигна ни Сталин, за вярност народна, // за труд и за подвиг ни той вдъхнови". След развенчаването на Сталин химнът се изпълняваше без думи... През 1977 г. Михалков поправи текста, оттогава в химна се прославяше Партията. После дойде ново столетие и през 2000 г. бе утвърден отново поправен текст: все същият Михалков, професионалист до мозъка на костите, замени "Партията" с "Бога", както сега е прието в нашата отново сблъскала се с православието страна. И авторът на текста, и композиторът междувременно "починаха божем", така че ми е сложно да кажа кому ще се падне да редактира химна следващия път. Страната наша в своето развитие извършва такива зигзаги и спирали, че новото издание на химна като нищо ще се върне към Сталин", пише Людмила Улицка.

"Аз живея в Русия. Аз съм руска писателка от еврейски произход, възпитана в християнска култура. Сега моята страна се намира в състояние на война с културата, ценностите на хуманизма, свободата на личността и идеята за правата на човека... Моята страна е болна от агресивно невежество, национализъм и имперска мания за величие. Срам ме е за моя невеж и агресивен парламент, за моето агресивно и некомпетентно правителство, за ръководните политици - привърженици на насилието и вероломството, които се правят на супермени. Срам ме е за всички нас, за нашия народ, който загуби нравствените си ориентири", продължава в същия дух писателката.

"Аз не водя активна политическа дейност, но когато ме питат, говоря, каквото мисля. За това мен ме записаха в "петата колона" и ме обвиняват в ненавист към собствената ми страна. Да се оправдавам, според мен, е и безполезно, и глупаво. Никаква навист аз не изпитвам, а само срам и безпомощност. Русия днес провежда самоубийствена и опасна политика, която е опасна най-напред за самата Русия, но напълно е възможно да доведе до трета световна война. А тази война, всъщност, вече е започната. Локалните войни в Чечня, в Грузия и сега в Украйна - те са само пролог. Епилога, обаче, няма да има кой да го напише..."

"Цивилизацията влезе в тупик. На науката, просвещението, знанието и изкуството не им се удаде да укротят свойствената за човешката природа агресия. По-рано ми се струваше, че културата ще победи този стремеж към самоунищожение, но - боя се - на човечеството не му остана време. Цивилизацията и нейните големи технически достижения, колкото и да ми е тъжно, доведоха само до това, че вече имаме възможност да се унищожим един друг в най-сбити срокове... Идеята за адската природа на злото изживя времето си, човек твори злото самостоятелно и в това си занимание доста превъзхожда дявола".

"Моята страна с всеки ден приближава света към нова война... Извинявай, Европа, боя се, че ние никога няма да станем част от европейското семейство на народите. Нашата велика култура, нашите Толстой и Чехов, Чайковски и Шостакович, нашите художници, актьори, философи и учени днес са в същото безсилие да спрат политиката на облечените във власт безумци, както по-рано не можаха нищо да направят срещу политиката на религиозните фанатици и и комунистическите идеи. 300 години ние черпихме сили от едни и същи източници... и никога не се разделяхме с надеждата. Днес ние, деятелите на руската култура, тази тяхна малка част, към която принадлежа, можем да кажем само едно: сбогом, Европа!", завършва драматичното си есе руската авторка.

Ключови думи

Коментари

Откровено, вярно и тъжно. Сбогом Русия.

Тъжно е, че помирисващите съждения на писателката са изведени като оценка за Русия. Тя се опитва да говири за и на съвременното човечество. Изводите не са само и единствено за родината и, където все пак и все още живее.

Тъжното, меко казано, е, че поднасят на хората понамирисващи съждения с невярно извеждане. Всъщност, не става дума само и единствено за Русе, а за човечеството и за тези, които работят срещу него по целия свят. Знаем, за съжаление, и за други страшни империи на злото. Не се подигравйте със себе си, поднасяйки избрано нелоялно някакви съмнителни откро вения. При това, дамата продължава да живее и твори в Русия, нали?!

Ще ми е радостно, когато за българия ще се говори за цигани, или турци.

Името

Името на писателката е Улицкая, а не Улицка.

Чети преди да пишеш.

Коментарът е изтрит поради неспазване <a href="/TermsAndConditions">условията за ползване</a>

Киро Проданов

Гласът на честността винаги звучи тъжно... Но в този случай с руската действителност тъгата на честния човек звучи и безнадеждно. Жалко за руската духовност! Преплитани обаче в мрежата на руския панславизъм ние българите трябва много да се замислим: не ни ли чака същата отчайваща зависимост и потиснатост, ако не затвърждаваме ежедневно европейската си принадлежност?!

Айде де, те чифутите навсякъде се барат евреи, ама иначе всяка страна е тяхна.

Това няма нищо общо с темата, с емоцията и с гигантските проблеми, за които говори жената - нарочно ли си го написал или просто си кретен?

Коментарът е изтрит поради неспазване <a href="/TermsAndConditions">условията за ползване</a>

:)

А ти си рядко тъпо парче :) Въбреки,че се бараш много разбиращ :)

SRQBoyboy

Подобна изповед направи и талантливия режисьор Александър Сакуров. Трагично е действително да гледаш какво става в страната, чиято история е дала едни от най-големите писатели. Война и мир е сред най-превежданите, а наскоро видях, че тук в щатите успешно върви кампания за продажба на тениски с лика на Достоевски. Рахманинов, който боготворя, е един от най-популярните класици в Съединените щати. Управляващата партия на кагебистите води Русия в напълно противоположна посока. Няма да се изненадам ако Улицка и много други като нея напуснат Русия. След болшевишкия преврат и червения терор много интелектуалци са се преселили в Европа. Във френското гробище Пер Ла Шез са погребани много от тях. Русия има тагична история за своите светли умове, за жалост и бъдещето не изглежда по-различно.

Коментарът е изтрит поради неспазване <a href="/TermsAndConditions">условията за ползване</a>

zakkwylde

Да бе, да. Облечените във власт безумци са виновни. А тънещото в невежество стадо от алкохолизирани дебили, наричано русский народ - то вина няма. 85% одобрение на ненормалния кремълски гном не идват от другаде, а от дълбините на "загадъчната" руска душа. При морално и физически изродено население, какви очакваме да бъдат управниците му? Ангели? Улицкая трябва да положи още много усилия за да стигне до корена на злото по руските земи.

И вие тука всички гласувате за ГЕРБ, ДПС, БСП, Реформаторите. Каква е разликата с "русский народ"? Същите дебили като там.

john

къде е линка към Шшигел където е публикувано есето на намски?

Петър42

@John : в първото изречение, прпратщата към Шпигел е към статията, която е с платен достъп.

лупи

Странно! Написаното е доста елементарно и под нивото за такава "велика" писателка. Не прочетох никакви доводи за вината на Русия. Не прочетох и никакви доводи за правотата на Европа. Този пример с химна е супер смешен. Звучи като казано от отхвърлената любовница на Михалков. А най-забавното, а може ми и тъжно,че Русия никога не е искала да е в европейското семейство. Просто тя е толкова различна във всяко едно отношение,че това няма как и да стане. И така не е от 100 години, а от много повече.

Стефанов

Какво е нивото на, както се изразявате: "Такава "велика" писателка"? При положение, че я поставяте в кавички и в същото време твърдите, че нивото и е далеч по-високо от написаното в случая, бих се объркал, ако не знаех, че в България не е необходимо да мислиш. Напълно достатъчно е да можеш да лепиш етикети (дори и на хората) - за това са необходими малко лепило и влажен език. Пишете под път и над път за всякакви соросоиди и т.н. мерзости, виждате Великия заговор на евреите срещу човечеството, и ако не бяхте толкова страхливи, сигурно щяхте и да трепете хора в защита на "вярата" си.

Nikola

Много тъжно !!! Като се има на предвид че милиони Руснаци са имали мечта да са във семеиството на Европа !!! Във собственото си семеиство , защото те са Европеици !!! Но явно няма да им се случи !!! Защото мафията и Олигарсията ги отделечава от тази мечта !!!

Относно "" СЕМЕЙСТВОТО НА ЕВРОПА"" и ние сме в него обаче полза от него няма напротив дори живеем по зле живеем в геноцид и на път сме да изчезнем като нация

Yasno

поредната сорсоидка - т.е. родоотстъпничка и предателка - навсякъде ги има

Просто се подпиши като "путиноид" - то и без това всичко е ясно.

Евреите родина нямат, тяхната родина е там където са парите

любен

Наверно еврейката Людмила се гордее с Горбачов и пияницата Елцин и не се срамува за експлоатацията на света от Федералния резерв и от долара???Наверно се радва на безкрайните войни на двете еврейски държави-Израел и САЩ, които потопиха света в крв само за последните няколко десетилетия? Такива са всички платени от световния господар Мамона!

любен

Еврейката се срамува, а руснаците се гордеят с Путин???

Др. Гьобелс

Гнусните еврейски свини си намериха майстора най-накрая! Путин, който отлично владее немски и е закърмен германската култура, бидейки офицер на първа линия на фронта на Студената война е видял и възприел най-добрите елементи от германското поствоенно общество, което бе продукт именно на Третия райх! Можем да сме спокойни, че има продължител на делото на нашия фюрер Адолф Хитлер, който ще унищожи еврейската зараза окончателно! Този път за винаги! Зиг Хайл!

Михаил българина

Пак еврейски глупости, първо да се срамува от произхода си, защото има нещо сбъркано с този еврейски ген. Да се запита защо са ги прогонили от всяка държава, в която са живели и тогава да разправя за славния народ на Русия. За народ, който се гордее със страната си, за разлика от нашия, който не дава вече пет пари за държавата.

до кретена

абе, кретен, ти с колко ника още ще пишеш, бе? :D

Пламен Родолбеца

Кретен долен,не срами българите!

Една изповед, която те кара да се замислищ! Защо Русия, тази велика страна, родила световно известни таланти във всички области на изкуството и науката, не иска да бъде част от Европейското семейство? Дали това е волята на руския народ, или на постсталинските маршали и генерали? От много години живея в Америка и познавам много руснаци тук - лекари, инженери, адвокати и пр, които никак не са доволни от действителността в Русия. И ми става тъжно, когато мои сънародници в България, които може би никога не са напускали пределите на града или селото в което живеят, да дават оценка на писателка, превеждана в 25 страни по света, получила множество престижни европейски награди. Тъжно и жалко за тези "специалисти", които никога не са видели свободата, да говорят и да дават оценка за свободния свят. На тези "професори" мога да кажа само едно: щастливи сте, че не знаете колко сте нещастни!

Ако вие сте толкова въздигнат/а ще трябва да знаете че всеки има право на мнение, независимо къде живее, и това че вие живеете отвуд оеана не ви прави специалист. Статията никъде не казва че Русия не иска да бъде част от европейското семейство. Мненията погоре към които вие толкова снизходително се обръщате са много валидни. Аз живея от 22 години в чужбина и мисля че много добре съм видяла двуличието и пропагандата на така наречените демокрации, не зная какво въобще вие говорите че сте видяла свободата - ако си мислите че статуята на свободатта е свобода, ОК? Жалко че тази писателка е получила такова признание само един ден да оплюе родината си, за човек с нейните възможности тя би следвало да има светогледа да забележи не само определени, селективни факти,но да бъде обективна, ама то не и плащат за това явно. Миналото е минало. Настоящето е много по сложно от представеното - това не е да оправдае мракобесния комунизъм от миналото или прояденото от курупция настояще. Но мнението и е абасолютно не обективно и никой няма да и повярва.. Лошо написано и изхвъляница голяма за такава голяма писателка.

МБ

Всичко в този свят е въпрос на гледна точка!Улицка прави тъжна констатация, но не и причините довели до нея, а всичко това е дошло в отговор на отправени предизвикателства. На определена агресивна политика! Нищо не става без причина, така за нечие удоволствие и кеф да се правят на супермени и батмани за почит и слава.Аз също не одобрявам това и действително риска от световна война е висок, дори в някакъв степен войната е започнала със санкции и изолация.За да се стигне до там си има причини.Кога Крим е бил руски Америка още е била индианска.Но да не сме груби и да се връщаме толкова назад.Крим е бил дори наш.А Украйна при Горбачов още беше руска.Достатъчно е да се види колко хора и цели страни са подложени на унищожение от агресивната западна политика, но това е представено като хуманно мероприятие някакво прочистване на муджихидини и аборигени.Необяснимо е за мен как САЩ и Европа виждат избирателно но винаги така ,че да е изгодно на тях.Аз поне виждам и другата гледна точка разбирам я Улицка и други интелектуалци като нея те имат право.Но политиката далеч не е възвишена колкото изкуството правилата и са много по силови движат ги интереси и трудно надскачат собственият си егоцентризъм.Но светът не е само Европа и САЩ.Има още цели 5 и половина континента които не одобряват досегашното статукво. Ами ако те решат да изолират всички нас включително и България, понеже им е дотегнало от командният център САЩЕУ?!Трябва да се гледа по далече от носът и да се мисли!

Императорът

Тази е толкова рускиня, колкото баба ми африкански ескимос!

Жалко че тази писателка е получила такова признание само един ден да оплюе родината си, за човек с нейните възможности тя би следвало да има светогледа да забележи не само определени, селективни факти,но да бъде обективна, ама то не и плащат за това явно. Миналото е минало. Настоящето е много по сложно от представеното - това не е да оправдае мракобесния комунизъм от миналото или прояденото от курупция настояще в много страни по света. Но мнението и е абсолютно не обективно и никой няма да и повярва.. Лошо написано и голяма изхвърляница за такава 'голяма' писателка дето никой не я знае. Публичната и нападка по родината и няма да и донесе Нобелаова Награда, ама кой знае?

Prosto niamam ideia kak niakoi ot Bg moje da dade ocenka na realnostta vav Rusia,po-virna ot tazi na neinite savremennici! Umopomrachitelna e stepenta na promitite mozaci v rodnata mi Bulgaria... sramuvam se ot vas!

това откровение трябва препратено към другисейчас очухалась до этого не замечала что творится на белом свете откуда все идет

Бахти тъпата крава! И бахти тъпият редактор дето пуска такива платени глупости...

Винаги съм се удивлявал от факта, че в България живеят по-“истински„ съветски руснаци отколкото в днешна Русия. Трябва да си отчайващ дебил да напишеш “Бахти тъпата крава!“ Тази жена е казала това, което мисли и това, което тя лично усеща в момента като зловеща действителност.На българските русофили - тези, които са по-истински руснаци от всички руснаци в Русия - всяко казване на истината е плюене по родината... и по нейните хиляди паметници, с автомати в ръце. А Михаил Българина трябва първо да е сигурен дали не е Мехмед Мюсюлманина - по някаква далечна жилка в корена си - преди да споменава на Улицка еврейския произфод с идиотското самочувствие на по-по-най. Тя поне си го казва, а той дали си знае произхода?

Тази жена е поредната обсебена от представата си за изключителност. Опитва трика на отгледаните "дисиденти", но няма да сработи. Най-много да я приемат в Израел, но да не се надява на почести. Сбъркана работа с леко кисел прагматичен привкус.

ANZAC

Интересно авторката, която толкова се възхищава от Австрия, ако се беше родила там дали щеше да преживее втората световна...

Мариана

Без да искам се набутах в тоя спор, причинен от горната статия. Тъй като нямам приятели, споделящи капиталистически идеи, за пръв път се сблъсквам с такава русофобия и европриклонение...Ако сами не можете да си направите изводи, вижте какво се случва в тая ваша бленувана Европа, но не това, което ви се предлага смляно, готово за употреба, а действителността, в която живеят държавите и народите, които не са достатъчни силни, за да отстоят на апетита и! А за изказването- първо: Няма източник и второ, ако приемем, че е вярно, имайки предвид възрастта на писателката, достатъчно е лапала от щедрата трапеза на мракобесния Комунизъм ( Сега, къде го видя, къде го живя този Комунизъм...???.

константин

Мариано ! Не е европриклонение . Я да се научиш да пишеш . И марш в Русия - мразена от цял свят .

мдамммм

от еврейски произход, възпитана в християнска култура. ----нещо като огнена вода бяло черно и тн))))

Георги Бяндов

"Руската" писателка твърди, че НЕЙНАТА /?/ страна заплашвала света с война...като че ли НЕЙНАТА страна сега калесва и Черна гора в групата на Али баба и 40-те разбойници? А може би НЕЙНАТА страна е Израел или САЩ, където сънародниците и командуват цялата държава?

et.galen1

Как не се намери един евреин да говори нещо различно.И в България и в сащ и в Русия всички говорят едно.Щом е така значи са от едно тесто не са българи ,руснаци и американци .Не е чудно ,че говорят едно и също.

другата

Руска писателка от еврейски произход, възпитана в християнски ценности!!!??? Абсолютни оксиморони! Те такова животно нЕма!!!

Неразбиращ !?!?

Какъв е проблема да си руска писателка с еврейски произход !??!? Нима няма български граждани с арменски произход или български граждани с мюсюлманска вяра !?!?!?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.