Една година общественополезен труд би подобрила интеграцията на бежанците и приемането им от германското общество, заяви генералният секретар на консервативната партия на канцлера Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс.

Мнозина членове на Християндемократическия съюз (ХДС) подкрепят или връщането на задължителната военна служба или полагането на общественополезен труд в течение на една година, каза Аннегрет Крамп-Каренбауер в интервю, публикувано днес във вестниците на германската медийна група "Функе" (Funke Mediengruppe) и френския в. "Уест-Франс".

Тя съобщи, че партията разглежда различни предложения за служба в полза на обществото, която да бъде включена в кампанията й за следващите федерални избори, но уточни, че нищо още не е решено. Самата тя имала резерви, спомняйки си разказите на майка й за едногодишната задължителна трудова повинност по времето на нацизма.

По думите й обаче, много партийни членове й казали по време на проучвателна "обиколка за изслушване", че връщането на задължителната военна служба, отменена през 2011 г., би било добра идея и за германците, и за имигрантите. 
Ако бежанците полагат една такава година, било доброволна или задължителна, това би спомогнало за тяхното интегриране в страната и обществото, а за населението - да приеме, че те живеят сред нас, заяви тя.