Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Застраховката срещу фалит на България поскъпва, показва статистика на Дойчебанк. През последната седмица стойността на 5-годишните CDS (credit default swaps) е достигнала 142 базисни точки, като миналия петък се е понижила на 135.

Показателят определя цената на застраховане на емитирани от държавата облигации. 135 пункта означават, ако някой някой инвеститор иска да застрахова български облигации за $ 10 млн., трябва да плати годишна премия от $ 135 000 - 1,35% от стойността им.

Постигнатото на 8 август ниво от 142 пункта е най-високото за последната година, според сайта на Дойчебанк. Трайното му нарастване означава, че лихвата по бъдещите дъроавни облигационни емисии ще е и по-висока.

Въпреки покачването на показателя, България не е сред най-рисковите държави в региона, като подобна стойност на CDS има Словения - 133 пункта, а Румъния е с по-висок риск от нас - 138 пункта. Унгария и Хърватия са с показател съответно 174 и 261 пункта. При Русия и Украйна нивата са съответно 242 и 957 пункта.

Рекордът държи Аржентина, която технически е фалирала. Там CDS-овете са 2408 пункта, което означава, че за да застраховате облигации, трябва да платите над 24% от цената им.

 

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.