Президентът на САЩ Доналд Тръмп определи като "макартизъм от най-лошия вид" федералното разследване за руска намеса в президентските избори през 2016 г., който спечели. Той повтори, че е разрешил на адвоката от Белия дом Дон Макган и на други от президентската администрация да съдействат изцяло на следователите, за да се прекрати разследването, съобщи Франс прес.

"Освен това предадохме незабавно над един милион страници документи. Това е най-прозрачното нещо в историята. Няма съглашателство, няма възпрепятстване. Лов на вещици", написа Тръмп.

Гневният туит на Тръмп идва след статия на първа страница на вестник "Ню Йорк таймс", в която пише, че адвокат Макган е бил разпитван поне три пъти за общо 30 часа и предоставил на специалния прокурор Робърт Мълър и екипа му подробна информация относно Тръмп.

Нямам нищо за криене... поисках прозрачност, така че този несправедлив и отвратителен лов на вещици трябва да престане. Животът на толкова много хора е погубен за нищо - макартизъм от най-лошия вид, коментира американският президент в Туитър.

"Ню Йорк таймс" отбелязва, че адвокат Дон Макган е изиграл ключова роля при убеждаването на американския лидер да не уволнява Робърт Мълър.

"...ние сега сме в такъв период с Мълър и неговата банда, която прави Джоузеф Маккарти да изглежда като бебе", написа още президентът на САЩ.

Макартизмът е политическо течение в САЩ от края на 1940-те и 1950-те години на 20-ти век, инициирано от републиканския сенатор Джоузеф Маккарти. Включва практика на обвиняване в подривна дейност и заговор, в някои случаи без реални или достатъчни доказателства, или получени с иначе рядко използвани средства за разследване, най-често с участието на ФБР. Маккартизмът прераства в мащабна кампания за разкриване на съветски шпиони, комунисти или техни симпатизанти и други политически елементи, известна като "ерата Маккарти".