Позицията ми против Брекзит - защото с излизането си Обединеното кралство дава лош пример за други страни членки - е пряко производна от проевропейските ми убеждения. Смятам, че ЕС е уникален шанс за европейските народи да съхранят идентичността си и да запазят заможността си през предстоящите предизвикателства в глобалния свят. Но си давам сметка, че ако вотът ЗА Брекзит стана факт, той беше обусловен преди всичко от нежеланието на островитяните да приемат широко отворените врати на Европа за безконтролна миграция от Африка и Азия към Стария континент. Как и за колко време ще се осъществи Брекзит е все още въпрос без ясен отговор.

Едно е ясно - ако искаме британци, австрийци, италианци, поляци, унгарци, българи и все по-големи общности от останалите европейски нации да продължават да вярват и да работят за обединена Европа, ЕС трябва да предприеме спешни мерки за охрана на своите граници подобно на всяка уважаваща себе си държавна структура.Съвършено неприемливо е НПО-та, евродепутати и левичарски активисти да продължават пред очите на всички да транспортират нелегални мигранти на европейска територия.

Съвършено неприемливо е европейски политически чиновници да ни четат лекции за "правата на човека" когато става дума за масово нелегално проникване на мигранти на европейска територия - срещу закона и правилата на институциите. Нещо повече - инатът на европейските политически чиновници да продължават да заобикалят проблема с миграцията води на власт в Европа радикални десни формации, които искат да въведат политики в другия край на спектъра - авторитарно затваряне и ренационализиране на Европа.

Това ли искаме? Време е за проевропейска разумна позиция и политика в полза на охранявани европейски граници, репатриране на нелегални мигранти и ясни правила за имиграция в Европа, договорени между страните членки. Времето от 2015 г. досега тече в посока на изпуснатите възможности. Време на практика нямаме.

Коментарът е от профила на Огнян Минчев във Фейсбук. Заглавието е на редакцията