Облаците на политическия небосклон се сгъстяват. И е неизбежно на някакъв етап да се активират стари схеми и матрици за насочване и управление на общественото съзнание. Вън от съмнение е, че проправителствените кръгове ще активират отново притчата, че правителството е обект на руски заговор, както направиха през 2013 година, за да получат подкрепа от проатлантическите и антикремълските сили.

Факт е, че Русия търси всякакви поводи да дестабилизира България. Но нейните успехи не се дължат на супертактика или стратегии, а на корупцията и престъпността, които отварят огромни възможности за натиск и влияние. Именно в тези ниши работят и различните версии на руски „агенти на влияние“ – от Доган през Пеевски до Сидеров, Каракачанов и, разбира се, „съобразяващия“ се Борисов. Преборете корупцията, прекъснете връзката на престъпния свят с властта и  ще се окажете изведнъж имунизирани срещу руските хибридни атаки.

Версията за персоналните хибридни атаки на Кремъл срещу премиера, които уж го принуждават да прави АЕЦ „Белене“ и "Турски поток", са евтини номера, които доскоро му се прощаваха на Запад - и в Германия, и в САЩ. Но именно защото са твърде елементарни и повтарящи се - са изхабени.

Истината е, че митът за руските опити за свалянето на Борисов в значителна степен е продукт на неговата собствена политическа кухня, елемент от стратегия за оцеляване и битки за надмощие в обкръжението му. Борисов никога не е прекъсвал контактите си на топ равнище с Кремъл. Решетников беше един от видимите признаци - покани го у нас, осигури му НСО охрана, прие го в Министерския съвет, договори се с него относно съхраняване на руския интерес /премахването на Плевнелиев, Митов и Ненчев, както и пасивността на президентските избори/. Именно с благословията на Кремъл се формира и циментира тандемът с Пеевски и Доган.

Сега не е по-различно. Борисов може по-рядко да ходи в Москва, но многобройните му канали му за съгласуване на руски интереси са активни. Битките с Нинова за вниманието на Москва са само за да предотврати опасността Лукановият клан да вземе преднина пред неговия, Живковия. От гледна точка на Путин Москва винаги печели - Борисов или Нинова се конкурират кой да бъде по-полезен, като официалните агенти на влияние Доган и Пеевски контролират зад кадър при всеки изход.

Нинова не може да промени нещата, защото в БСП така и не разбраха, че Путин не е идеолог, а бизнесмен. Прави сделки, печели и дава пари – така управлява и в страната, и в чужбина. В тази дисциплина БСП са направо чираци спрямо Борисов и Доган. Те двамата на практика доказват, че ревностно пазят интересите на Русия - монополът на "Газпром" и "Лукойл" е свещен въпреки усилията на Европейската комисия. "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" не допускат конкурент да припари нито през проучване и добив на нефт и газ, нито през търговия. Пък и плащат по високата тарифа за природния газ.

Парламентът набързо прие лобистка поправка, която закрепи монопола на "Лукойл" при горивата, за сметка на малките и средните фирми в горивата. За какво да бъде недоволен Кремъл, след като "Лукойл" от десет години не отчита печалби у нас и не плаща данъци, за да ги плаща във федералния бюджет на Русия.

Конкуренцията кой да направи АЕЦ „Белене“ или новите газопроводи между ГЕРБ и БСП е смешна, защото в Москва добре знаят, че нито едните, нито другите ще имат решаваща дума. Но са доволни от ГЕРБ – платиха за реактора /някой ден ще разкажа за тази срамна история/, готови са да дадат собствени държавни пари за изграждането на газопровод през България, продължение на "Турския поток".

Какво е изложеното по-горе БСП могат да направят по-добре от гледна точка на руските интереси или с по-голям шанс за прокарване през Европейската комисия? Особено след като дезавуираха и Сергей Станишев и ПЕС?

Затова именно Борисов си остава идеалният вариант за Москва – той се прави на прозападен политик, научил е всички европейски неологизми, покрива целия спектър на възможна „дясност“, „центричност“, „лявост“ – от либерал до консерватор, но преди всичко е популист, който успя на практика неусетно, бавно и тихо, да тикне България в източна посока, като премахна евроатлантиците в предишното правителство и реално дава пари на руски оръжейни фирми.

Какво от това Нинова може да предложи в повече на Москва? Защо изобщо Кремъл да го сменя, след като всеки друг вариант крие рискове?

Свикнете и запомнете – Борисов и днес, и утре ще бъде незаменим актив в руската външна политика на фона на силно обтегнатите и отношения на Москва с Румъния и Гърция. За това Путин ще пази Борисов и тандема му с Пеевски–Доган като зеницата на окото си.

Това не значи, че няма да има размествания, но те няма да бъдат провокирани от усилията на Кремъл да дестабилизира властта на Борисов.

Нищо чудно да активират престъпния свят, който е в тесни връзки с руската организирана престъпност, която се контролира от руските специални служби. За този процес можете да следите по новините за покушения, убийства и „самоубийства“, както и по размера на охраните на топ политиците и бизнесмени у нас.

На някакъв етап Борисов със сигурност ще се опита да изиграе и този коз - заплахата, че ако го свалят, престъпният свят отново ще излезе на повърхността - ще се върнем към времената публичните разстрели, рекетите и т.н.

Истината е, че те никога не са спирали, просто станаха политика, която се провежда през държавните институции.