Малко след като премиерът Бойко Борисов се закани да направи проверка на обществената поръчка на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) за диагностика на чумата и да изгони "гадовете" при нередности, от БАБХ свикаха спешна пресконференция. На която директорът й обяви, че търгът се спира.

"Прекъсваме поръчката за диагностикума за чумата по дребните преживни животни", заяви Дамян Илиев, цитиран от "Фокус".

И допълни:

"Преди малко се чух с премира и той ми каза: "Прекъсваш поръчката и се оправяш по начина, по който си решил. Навън да направят изследванията. Не се занимавай"

На въпрос дали ще има оставки в БАБХ, д-р Илиев заяви, че такава не му е поискана от премиера.

Както Клуб Z писа, на 7 август БАБХ обяви обществена поръчка за 336.184 лева за доставка на "диагностични ветеринарномедицински средства за чума по дребните преживни животни". Оказа се, че едно единствено дружество отговаря на условията й - "Глобул вижън 2018", чиято основна дейност е продажба на компютри, хардуер и периферни устройства, включени са и всички останали дейности, незабранени от закона. От нея се иска да внесе диагностичен кит "Елайза" за откриване на антитела и антиген срещу вируса на чума по дребните преживни животни. 

БАБХ е избрала такъв вид обществена поръчка, която е договаряне без предварително обявление. Фирмата е създадена преди месец с 500 лева капитал, собственикът е 28-годишен младеж и вече печели такава обществена поръчка.

Отварянето на офертите и договарянето бе насрочено на 15 август в сградата на БАБХ - съгласно условията на поръчката. Агенцията е поканила само "Глобул вижън 2018".

Ресурсът за диагностикумите ще бъде отпуснат от европейския орган по безопасността на храните САНТЕ, даде заявка Дамянов след обявяването на спирането на търга. И допълни, че по препоръка на Еврокомисията вече ще се контролира не 10, а 20-километровата зона около установените огнища на чума по дребните преживни животни.

"Пробите се увеличиха и напрежението на тема кога ще излязат резултатите е много сериозно. Близо 8000 проби ще бъдат разпределени между няколко страни и референтната лаборатория в Европа. Това са лабораториите, с които ние обикновено работим – Румъния, Унгария, Австрия, възможно е и Германия. Предполагам, че всички колеги ще ни се притекат на помощ, защото цялата диагностика на чумата по дребните преживни животни е доста интересна на цяла Европа", посочи директорът на БАБХ.

И бе категоричен:

"БАБХ юридически е действала напълно законно."