Мир ли искаме или ще продължим да се избиваме за територия, попита риторично сръбският президент на пресконференция в Белград.

Според Александър Вучич е необходимо да се постигне решение на косовския въпрос възможно най-скоро. Сърбите и албанците трябва да изберат дали имат нужда от спокойно бъдеще, или от това да продължават да се избиват, отбелязва електронното издание на водещия белградски ежедневник „Политика“, цитирано от "Фокус".

„Моята позиция е напълно ясна и недвусмислена, ние се нуждаем от разрешаването на проблема възможно най-скоро. Първо, защото имаме нужда от дълготраен мир между сърби и албанци, и решение, което да създаде един вид гаранция за безопасността на нашите граждани", подчерта Вучич по време на пресконференция в Белград.

Той добави, че след постигането на мир и дълготрайна стабилност Сърбия може изцяло да се съсредоточи върху икономическия напредък. Това ще доведе до засилване на чуждестранните инвестиции и до подобряване на имиджа на страната.

„Решението на косовския проблем е въпрос на оптимизъм на нацията и вяра в друго бъдеще", подчерта Вучич, като същевременно зададе въпрос: „Ще продължаваме ли да се борим за територия и да се избиваме и да броим кой ще има повече деца, за да си възвърне загубената кръв, или ще проправим тази пътека и ще наблюдаваме нещата по различен начин в бъдеще?".

Няма лесно и безболезнено решение на косовския въпрос, цитира Вучич белградското радио B92. Според него след подписването на Брюкселското споразумение, Сърбия е направила всичко по силите си, за да бъде надежден партньор не само на албанците, но и на международната общност.

„Албанците, с мълчаливото съгласие или без ясна съпротива от страна на Европейския съюз, не са изпълнили единственото задължение – формирането на Общността на сръбските общини“, коментира Вучич, като същевременно припомни, че Белград ще настоява тя да бъде учредена.

И добави:

„Ще ви разкрия още нещо. Съгласно споразумението от Брюксел, Общността на сръбските общини е тази, която ще предлага регионалния командващ на полицията в северната част на Косово. Тя ще издига четирима кандидати, от които Прищина ще избира един. Това не може да бъде направено днес, защото няма Общност на сръбските общини. Прищина определя регионалния началник на полицията".

Така че пред Сърбия има два пътя според него.

„Какво остава да направят сърбите в бъдеще? Има два възможни пътя. Първият е да учредят Общността на сръбските общини сами, тъй като Прищина не изпълни това своя задължение след повече от 1930 дни на разположение. Кой би могъл да им забрани? Но ако сърбите го направят, съществува опасност от едностранни действия, които ще послужат като повод на Прищина за окончателно уреждане на проблема със Севера. Ето защо нашият съвет към сърбите в Косово и Метохия е внимателно да следят развитието, за да не се застрашава безопасността на гражданите", обясни сръбският президент.

Вучич заяви, че трябва да се обърне специално внимание на защитените територии в Косово.

„Ние ще решим проблема с имотите: с частна лична собственост на сърби, със собственост на търговски дружества, които са регистрирани в Сърбия извън и с имущество, притежавано от стопански субекти, които са регистрирани в Сърбия", заяви Вучич и подчерта, че „този въпрос ще бъде един от ключовите и най-важните".

След това президентът попита дали трябва да бъде взето решение, което да донесе нещо добро на сърбите, или да се продължава по същия път, както досега. Сърбия е успяла да подобри позицията си и да бъде по-уважавана в преговорите, смята той, но същевременно допълни, че някои елементи в страната му не биха искали да бъде постигнато решение на косовския проблем.

„Ясно Ви е, че е трудно да се постигне компромисно решение. Няма да позволя сърбите да останат без нищо, няма да им позволя да загубят правата си, сръбските манастири да останат незащитени. Дали това ще бъде нещо, за което ще празнуваме? Едва ли. Ако стигнем до решение, едва ли ще бъде за празнуване", подчерта Вучич. „Знаех, че ще бъда обвинен, защото включихме въпроса за Косово и Метохия в националната ни стратегия, поради което не можем да разкриваме всичко пред обществото, за да не застрашим позицията си в преговорите. Водим се от рационализъм. Мнозина казват, че диалогът е неуспешен, но той всъщност е успешен“, увери Вучич.

Сръбският президент подчерта още, че няма да организира референдум, на който евентуалното споразумение с Прищина ще бъде обвързвано с членството на страната в ЕС, защото гражданите трябва да имат възможност много ясно да се произнесат за договора с Косово, ако бъде постигнат такъв. 

Ивица Дачич.

Само слепец не може да види, че се работи за създаването на Велика Албания. Това предупреди министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич в интервю за РТС, цитирано от скопското електронно издание „Фактор“. Според Дачич основната пречка за подписването на договор с Прищина са максималистичните цели на управляващите в Косово, които искат признаване на независимостта на страната. Той подчерта, че подялбата на Косово е идея, която лично той е споделял още преди десет години.

Подобна позиция е имал и Зоран Джинджич (министър-председател на Република Сърбия от 2001 г. до 12 март 2003 г., когато е убит - бел.р.), но заради нея е навлякъл върху себе си гнева на западните страни. Дачич изрази увереност, че крайната цел на Прищина е да се изгонят сърбите, които са останали в Косово и с това да се изпълнят стъпките, които водят до създаване на Велика Албания и че само слепец не може да разбере политиката, която водят управляващите в най-младата държава на Балканите.