Рейтингът на президента на САЩ Доналд Тръмп в една от важните социологически анкети, които следят всекидневно одобрението към американския държавен глава, се е подобрил съществено и сега е по-висок отколкото на предшественика му Барак Обама на същата дата от първия му мандат, пише днес "Вашингтон пост".

Всекидневното изследване на общественото мнение Rasmussen Reports показва, че рейтингът  на одобрение на Тръмп сега е 48 процента, статистически почти равен с рейтинга му неодобрение от 50 процента.

До миналата седмица рейтингът му на неодобрение беше над 50 процента всеки ден в продължение на 10 месеца. Но миналия четвъртък беше петият пореден ден, в който рейтингът му на одобрение беше 48 или 49 процента, след като преди това в някои дни падаше между 30 и 40 процента.

Числата през тази седмица дори надвишават сравнимите числа на Обама

Тръмп използва повода да се похвали днес в туит с успехи на всички фронтове:

"Числата за одобрението на президента са много добри - силни икономика, военни и почти всичко друго. Далече по-добри числа отколкото на Обама в този момент. Ние печелим на почти всеки фронт и по тази причина няма да има Синя вълна, но може да има Червена вълна!"

 

Синьото е цветът на Демократическата партия в САЩ, а червеното - на Републиканската партия, с чиято бюлетина беше избран Тръмп.

Изборите за Сенат и Камарата на представителите в американския Конгрес са на 6 ноември т.г.

"Нюзуик" отбелязва, че Тръмп е получил с 5 прцентни пункта по-високо одобрение отколкото Обама през първите 18 месеца от първия си мандат.

За август одобрението за Тръвп е било 50 на сто, отбелязва списанието на уебсайта си, докато за сравнимия месец Обама е имал 45 процента одобрение.

Сегашният президент също е имал рейтинг на неодобрение от 49 процента, като 35 на сто силно одобряват представянето му на тази длъжност, а 41 на сто силно не го одобряват.

Проучването между 1 500 подобни избиратели е проведено от миналия понеделник до миналата сряда включително и допуска статистическа грешка от 2,5 процентни пункта.

Същото изследване е давало подобни резултати преди, пише "Нюзуик". Миналие декември Тръмп имаше 46-процентов рейтинг на одобрение и 53 на сто неодобрение и тези числа отразяваха резултатите на Обама в същото изследване за декември 2009 година.

Въпреки, че падна до одобрение между 30 и 40 на сто миналата година, рейтингът на Тръмп се вдигна през последните осем месеца и се зъдаржа относително стабилен между 40 и 50 на сто. След слабо представяне през август 2010 година Обама не можа да стигне до 50 на сто одобрение до януари 2011 година според историческите резултати на Галъп.

През втората година на мандата си Обама обикновено регистрираше одобрение малко над 40 процента.