Около 400 мигранти са били спасени в Средиземно море в края на седмицата при опит да достигнат от Мароко до Испания, съобщиха испанските спасителни служби, цитирани от Ройтерс.

Макар и цялостният брой на мигрантите, достигащи Европа, да е намалял в сравнение с пика от 2015 г., Испания отчита постепенно увеличение на пристигащите по море, започнало преди повече от година и засилило се през последните месеци.

За целия вчерашен ден 395 души са били спасени от девет плавателни съда във водите на двата основни морски пътя към Испания - Гибралтарския проток и Алборанско море, заяви в Туитър испанската брегова охрана. Днес били спасени още двама човека в малка лодка.

От началото на годината Испания, която за пръв път от години изпревари Италия като предпочитана дестинация за мигрантите, е регистрирала около 21 000 мигранти - близо толкова, колкото през цялата минала година, сочат данни, събрани от Международната организация по миграцията (МОМ).

Смъртността при прекосяванията на морето откъм Мароко е към един загинал на 70, заяви МОМ. Тя е доста по-ниска от тази между Либия и Италия - един на 19.

Новото италианско правителство, формирано от крайнодясната "Лига" и лявото популистко движение "5 звезди" отказа да приема в пристанищата на страната кораби на неправителствени организации, спасяващи нелегални мигранти, които пресичат Средиземно море с лодки.

В същото време социалистическият министър-председател на Испания Педро Санчес показа воля да приема рискуващите живота си, за да се доберат до по-добър живот в Европа.

(БТА и екип на Клуб Z)