"150 млн. лв. повече ще дадем следващата година за хората с увреждания." 

Това каза министър-председателят Бойко Борисов след среща с родителите на деца с увреждания и представители на организации на хора с увреждания, която се проведе в Министерския съвет и която продължи над 5 часа.

След над два месеца протести родителите на деца с увреждания проведоха дълго обсъждане на проблемите и исканията си с премиера. Там бяха и представители на контрапротестиращите - представители на организации на хора с увреждания. На срещата беше и омбудсманът Мая Манолова. Присъстваха и 18-годишният Петър Мавродиев заедно с баща си Емил. Вчера младежът беше оставен символично на грижите на премиера от родителите си. А Борисов побърза да му обещае, че ще има реформи в системата.

Днес след разговорите премиерът като за начало подчерта дебело разногласията между участниците.

18-годишният Петър Мавродиев.

„Благодаря на участниците в срещата. Неслучайно минаха 5 часа, защото по всяка тема има диаметрално противоположни разбирания. Дори от най-елементарните – дали помощните средства да ги купува държавата, или отделно - тотално различни мнения. По този държавен орган за координация – абсолютно две коренно различни мнения“, каза още Борисов и посочи, че счита, че въобще е съществен напредък на една маса да са събрани всичките тези хора.

Според Борисов „Министерството на здравеопазването е много напред с информационната система – налична в момента платена близо за 2 млн. лв., но се оказва според едните колеги, че не носи никаква информация".

"Допълнителни 500 хил. лв. сме дали за тази информационна система за хората с увреждания, а се оказва, че не работи. Значи правителството е осигурило достатъчно средства, но целият контрол, организация на практика се оказва, че не е достатъчно ефективна. Много агенции, много неправителствени организации, много министерства, много пари – и ефектът е накрая, че има протест“, коментира той.

„Това, което мога да кажа и съм обявил, че сме пресмятали, че за новия бюджет мога да гарантирам 150 млн. лв. повече в тази система. Проблемът е, че и те се виждат крайно недостатъчни. Ще смятаме още, но трябва да знаем какво държавата може да си позволи. Освен 1 млрд. лв., които отиват сега“, продължи със сметките премиерът.

700 хил. са българите с увреждания, а 88 хил. се нуждаят от чужда помощ, каза още той. Като се позова на съществуващите данни.

"Говорим за огромна група хора, не са тези 5-6 майки, които виждаме пред парламента. Това е на фона на 7 млн. население. Да сме цивилизовани, отношението ни с хората с увреждания да е такова, да си направим ясна сметка кои приоритети трябва да отпаднат", каза още премиерът.

Като добави: "Аз се наслушах на самолети, вертолети, какво ли не, но накрая като сложим чертата, трябва да знаем, че за всяко едно съсловие, система има пари". 

Борисов сложи особен акцент на момента с проверката дали 700-те хил. са толкова и дали 88-те хил. са толкова. Или по-малко.

"Дали са достатъчни тези 150 млн. лв., ще използваме времето, за да направим проверка дали всичките 700 хил. се нуждаят, дали всичките 88 хил. се нуждаят, дали са реално съществуваващи, като няма електронен регистър, може да има злоупотреби, така че може и да се спестят пари. Дневните центрове, заплащането на социалните работници там, отваря се огромно перо, трябва да се договорят допълнително пари", каза той.

Борисов съобщи още и че родителите на деца с уверждания ще бъдат включени в отделните работни групи, за да наблюдават това, което се прави, "да станат активни участници, а не само наблюдатели".

"Законът за личната помощ, законът за хората с увреждания и този за социалните услуги трябва да бъдат готови до края на септември за разглеждане от парламента", съобщиха представителите на майките с увреждания.

На срещата се е обсъждало и създаването на специализиран орган, който да отговаря за хората с увреждания.

"Палатковите лагери ще останат, докато видим нещата да са ОК", казаха майките на деца с увреждания след срещата.