Европейската комисия разреши на чешкия милиардер Петр Келнер да придобие бизнеса на "Теленор" в България, Унгария, Сърбия и Черна гора.   

Европейската комисия одобри по силата на Регламента на ЕС за сливанията, придобиването на изключителен контрол над четирите компании на телекома в Централна и Източна Европа от регистрирания в Холандия фонд на Келнер - PPF Group N.V, съобщават от ЕК. 

Българската Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) не може да се произнася за тази сделка на Келнер, така както направи с искането му да купи 100% от Нова телевизия и дъщерните й компании и го отхвърли. Все още не е ясно какви стъпки ще предприеме чешкият милиардер по отношение на тази сделка.

Групата PPF е голяма мултинационална финансова и инвестиционна група, която се фокусира върху редица отрасли, включително телекомуникационния сектор в Чешката република и Словакия чрез своето дружество O2 Czech Republic a.s.

Становището на Еврокомисията е, че сделката няма да създаде опасност за конкуренцията. Първо, не би довела до хоризонтални припокривания, тъй като дейността на дружествата е ограничена до различните страни, в които "Теленор" притежава съответните лицензи за телекомуникации.

Освен това Комисията е установила, че няма да има проблеми при вертикалните връзки, произтичащи от сделката, между пазарите за международните роуминг услуги и за услуги за терминиране на мобилни и фиксирани повиквания, както и при мобилните и фиксирани далекосъобщителни услуги.

Споразумението за продажбата на активите на "Теленор" в Централна и Източна Европа на PPF Group за 2.8 млрд. евро бе сключено през март т.г. То включва изцяло притежаваните от "Теленор" предприятия в България, Унгария, Черна гора и Сърбия, както и доставчика на технологични услуги Telenor Common Operation.