Часове преди насрочения за днес протест "Системата ни убива - всички", вдъхновен от майките на деца с увреждания, които от седмици стоят в палатка пред Народното събрание, социалният министър Бисер Петков призова от ефира на Нова тв за спиране на протестите. 

"Ако става дума за оставки, моята я имат от 11 юни. Мисля, че седмиците след това работим, за да се преустановят протестите. Надявам се днес да е преломна дата за това, тоест да спрем с протестите и да преминем към интензивна подготовка на един проект на закон, който наесен да бъде внесен на тяхното внимание, за да се превърне в закон."

Министър Петков наистина подаде оставка след разговор с премиера Бойко Борисов, но след това самият Борисов размисли и го остави на поста. 

Проектът на Закон за хората с увреждания, подготвен от социалното министерство, ще бъде обсъждан днес в работната група, а след това ще има и пресконференция преди насрочения протест от 17 ч. 

По думите на Петков в обсъжданите тектове има предложения, които отговарят на нуждите на хората с увреждания. Освен това е предложенот увеличаване на финансовата подкрепа за всички групи на хора с увреждания.

Предвижда се месечна финансова подкрепа да замени сегашните интеграционни добавки, като най-значителното увеличение е за хората, които получават социална инвалидна пенсия с добавка за чужда помощ.

"За тези със степен на трайно увреждане между 50% и 70.99% (трета група), които сега обикновено получават една интеграционна добавка от 11.25 лв. (или 15% от гарантирания минимален доход - 75 лв.), се предвижда добавката да бъде заменена от финансова подкрепа. Тя ще е в размер на 10% от линията на бедността (348 лв. през 2019 г.), или 34,80 лв.", разказа министърът в ефир.

Общо допълнителната финансова подкрепа ще струва малко повече от 100 млн. лева за следващата година, посочи министърът.