Коалицията от неправителствени организации "За да остане природа в България" се обърна към главния прокурор Сотир Цацаров и Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) да извършат проверка на действията на министъра на околната среда и водите Нено Димов и на вицепремиера Валери Симеонов в полза на частното търговско дружество "Юлен" АД, концесионер на ски зона Банско в Национален парк "Пирин".

Това съобщиха от екоорганизацията.

Поводът е интервюто на лидера на "Атака" и председател на парламентарната група на "Обединени патриоти" за Нова тв Волен Сидеров, в което той обвини коалиционния си партньор Симеонов, че е лобирал в полза на "редник Цеко". 

"…много добре си спомням операцията по спасяването на "редник Цеко", когато в навечерието на Нова година Симеонов изнуди правителството - или пада правителството, или се приема концесията за Банско. В резултат правителството я прие", заяви Сидеров.

Под "редник Цеко" се разбира Цеко Минев, официален собственик на Първа инвестиционна банка и председател на Българската федерацията по ски, който по думите на премиера Бойко Борисов стои и зад "Юлен" АД. Че Цеко Минев стои зад концесионера на ски зоната в Банско потвърди и шефката на кабинета на Борисов Румяна Бъчварова. От ПИБ отрекоха с официално писмо.

"Така Волен Сидеров признава, че приетото решение за изменение на плана за управление на Национален парк "Пирин" е акция за спасяване на неформалния собственик на концесионера "Юлен" АД". Сидеров посочва, че акцията за "спасяване на редник Цеко" е извършена при изнудване на коалиционните партньори от ГЕРБ, "Атака" и ВМРО, и че ако не се приеме акцията за "спасяване на редник Цеко", правителството пада", посочват от екокоалицията.

Валери Симеонов и Нено Димов опитаха да прокарат в края на миналата година изменения в концесионния договор на "Юлен", но под обществен натиск те така и не бяха приети. Но бяха отворени за застрояване до 48% от територията на Национален парк "Пирин", посочват еколозите. Според уверенията на Нено Димов става въпрос за малко по-малко от 3 на сто. Останалите 45% касаят само водохващания, които по закон могат да се осъществяват само за питейни нужди. Екозащитниците обаче изразяват опасения, че целта на водохващанията ще е да захранват ски пистите с изкуствен сняг.

Коалицията "За да остане природа в България" отбелязва и, че "акцията за "спасяване на редник Цеко" беше продължена от екоминистъра Нено Димов на тайната му среща с посланиците към ЮНЕСКО в Париж", а впоследствие и на годишната сесия на Комитета за световното наследство в Бахрейн от вицепремиера Валери Симеонов.

И в Париж, и в Бахрейн, Димов и Симеонов настояваха за отслабване на защитата на Национален парк Пирин, като част от световното природно наследство на ЮНЕСКО и получиха в последстие леки отстъпки за разхлабване на режима.

Междувременно прокуратурата вече направи проверка на концесионния договор за ски зоната в Банско и затвърди стари свои проверки, според които концедионерът се е разпрострял на повече площ от дадената му по договор. Държавното обвинение препоръча спешна ревизия на концесионния договор. Очаква се правителството да направи нов опит след провала на предходния от края на миналата година.