Френският президент Еманюел Макрон обвини медиите, че са "наговорили много глупости" по случая с уволнения член на канцеларията му Александър Бенала, предадоха Франс прес и ТАСС. 

"През последните дни наговорихте много глупости за заплати, привилегии. Всичко това е невярно", обяви Макрон пред журналисти от новинарските телевизии Бе Еф Ем и Си нюз. "Гражданите, които работят и честно си плащат данъците, тези дни чуха от вас немалко глупости. Медиите понякога грешат и трябва да поправят грешките си", подчерта президентът.

Макрон заяви, че наложената на Бенала санкция за побоя над двама души по време на първомайско шествие е била пропорционална.

"Иначе щях да им кажа да наложат друга", добави той, имайки предвид служителите на канцеларията му, които предложиха наказанието.

В началото на май Бенала беше отстранен от длъжност за 15 дни и противно на първоначално изявление на президентството е получавал заплащане през този период. Тази сума ще се удържи от платения му отпуск при уволнението му.

Впоследствие се разбра, че Бенала е използвал неправомерно даден му от полицията служебен видеозапис на инцидента и тогава срещу него започна процедура за уволнение.

Александър Бенала "допусна истинска и тежка грешка, която изживях като предателство. Той бе наказан за тази грешка. Когато допусна втора грешка, той бе наказан по-строго, с уволнение", заяви Макрон.

В предишно изказване пред министри и депутати от партията си "Републиката в движение" Макрон осмя слухове по адрес на Бенала, като заяви, че Бенала никога не е разполагал с кодовете за изстрелване на ядрени ракети, никога не е имал служебно жилище от 300 кв. м в сграда на президентската администрация в Париж и никога не е получавал заплата от 10 000 евро.