Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Руският президент Владимир Путин предупреди НАТО да не си създава по-близки отношения с Украйна и Грузия. По думите му подобна политика е безотговорна и от нея ще има неуточнени последици за Алианса, предаде Ройтерс.

В Русия този въпрос предизвиква гняв - Русия има обща граница с двете страни и не иска те да се присъединяват към военен блок, смятан от нея за враждебен. Това е така от 2008 г., когато лидерите на НАТО обещаха на Украйна и Грузия, че един ден ще влязат в пакта.

В реч в Москва пред представители на руския дипломатически корпус Путин заяви, че е нужно в Европа да бъде възстановено доверието и се обяви против опитите, които по думите му предприема НАТО, да разполага нови бази и военна инфраструктура край руските граници.

"Ще отговорим по съответния начин на подобни агресивни стъпки, които представляват пряка заплаха за Русия", каза руският президент. "Нашите колеги, които се опитват да влошат ситуацията, стремейки се да включат, наред с другите, Украйна и Грузия в орбитата на Алианса, би трябвало да се замислят за евентуалните последици от подобна безотговорна политика", заяви той.

Руският лидер каза, че е обсъдил въпроса с американския си колега Доналд Тръмп на срещата им в Хелзинки в понеделник. Тръмп призова членките на НАТО да харчат повече за отбрана, но изрази съменение дали Черна гора, най-новата членка на военния съюз, трябва изобщо да е част от пакта и нарече народа й "агресивен".

През 2008 г. руските сили влязоха в два отцепили си грузински региона, а през 2014 г. анексираха украинския Кримски полуостров, след което в Източна Украйна избухна проруски бунт. В части и от двете държави продължават да са разположени руски военни, нещо, което според Москва е по желание на местните хора, но което Западът и правителствата на двете страни наричат незаконна окупация, отбелязва Ройтерс.

На срещата си на върха през този месец лидерите от НАТО обсъдиха отношенията с двете бивши съветски републики Украйна и Грузия.

Изтъкнати политици и в двете страни имат силно желание за присъединяване към западния военен съюз, но на шансовете им за това попречиха руските нахлувания на тяхна територия.
По правилата на НАТО страни с териториални конфликти не могат да влизат в Алианса, отбелязва Ройтерс.

(БТА)

Коментари

Путин хич да не се опитва да минава с този номер!

Не може хем Русия да прави каквото си ще в съседните на нея страни, хем да няма подобаващ отговор.

Руснаците да си пазят границите, но до там.

Нататък е територия под друга юристдикция и те нямат право да диктуват на независими и суверени страни какво да правят на тяхната си територия!
 's picture

д-р Петрoff

Путльо, няма как да те слушат,

освен, ако не активираш Тръмпи. И Украйна и Молдова и Грузия, вече излизат от твоя чадър.
Insider Insider's picture
Insider Insider
insider

Крайно време е НАТО да преразгледа устава си.

Путлер се възползва точно от тази клауза - предизвиква военен конфликт и така лишава страните от възможност да влязат в НАТО.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.