Сътрудникът на френския президент Еманюел Макрон в сферата на сигурността Александър Бенала бе видян на видеозапис да бие протестиращ по време на демонстрация на 1 май, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Поведението на служителя от екипа на президента провокира обществена критика срещу Макрон. 

Бенала е наказан с двуседмично отстраняване от работа и последно предупреждение за уволнение. 

В отговор на критиките дали реакцията на президентството не е била забавена, а наказанието твърде леко, говорителят на президента заяви в понеделник, че неплатеното отстраняване от работа и промяната във функциите на Бенала са "най-сериозната" санкция, налагана някога на служител на президентството.

Представител на съдебната власт заяви, че срещу Бенала е започнало предварително разследване за насилие, упражнено от държавен служител.

На видеото от събития от 1 май, публикувано от вестник "Монд", се вижда как Бенала, който е с полицейска каска, влачи жена, а след това бие млад мъж. Говорителят на Елисейския дворец Брюно Роже-Пети обясни, че Бенала е получил разрешение да се присъедини към полицейските сили като наблюдател по време на демонстрациите послучай 1 май, които бяха помрачени от сблъсъци. Президентският сътрудник обаче е превишил правомощията си и затова началниците му, когато научили за случилото се, веднага го наказали, каза говорителят, предаде ДПА.