Килиан Мбапе е един от футболистите, пленили света по време на Мондиала в Русия. И то не само с играта и головете си, а и с жеста, който направи, отказвайки се от всичко заработено на Мондиала за благотворителна кауза.

Това се знаеше още преди първия мач на "петлите".

19-годишният нападател дари общо 385 000 евро на огранизацията Premiers de Cordée, която помага на хоспитализирани деца и на такива с трайни увреждания да спортуват, пише в. "Екип".

За всеки от 7-те си мача на Световното (единствено срещу Дания влезе като смяна в 78-ата минута) футболистът на "Пари Сен Жермен" е получил по около 17 000 евро. Това прави приблизително 120 000.

По 265 000 евро пък са прибрали титулярите във френския тим за титлата, по данни на пресата в страната и на американското списание "Спортс Илюстрейтед". От всичко това Мбапе не е взел и цент. Така се договорил с Premiers de Cordée.

Филантропията не е нещо ново за Килиан Мбапе. Той прави подобни жестове още след подписване на първия си професионален договор с "Монако". През миналата година острието премина в "Пари Сен Жермен" за 180 милиона евро, които клубът трябва да плати на "монегаските" това лято, тъй като досега Мбапе се водеше преотстъпен.

Той продължи да помага на болни и бедни деца и в Париж, с което веднага стана любимец на феновете на парижани. 

По време на първата фаза на Мондиала Би Би Си направи филм за един от най-обещаващите млади играчи във футбола. Там се припомня, че Мбапе произлиза от често размирното парижко предградие "Бонди" и е започнал да играе в едноименния клуб, в който пък баща му е бил 25 години футболист, треньор и директор.

Оттам отива в прочутата футболна академия "Клерфонтен", откъдето го привлича "Монако". Шефът на "Бонди" и един от треньорите казват, че Мбапе остава земен и ги посещава понякога. Помага, гледа тренировки на наследниците си. Това е 10-ото ниво на френския футбол.

Любопитно е, че други национали на 21-ия световен шампион са поели разноските на 25 студенти от колежа "Жан Реноар" в Бонди да отидат на Мондиала. За целта те също са се отказали от част от премиите си.

Килиан Мбапе се нареди до Пеле с две постижения в Русия. Първо той стана вторият след Краля с гол в елиминациите на тази възраст (до 20 години). След това и с попадението си на финала за 4:1. И бе избран за най-добрия млад играч на първенството.

Великият бразилец се пошегува в туитър, че както е тръгнало ще трябва да се върне в игра - ако "малкият" продължава така. 

"Кралят винаги ще бъда крал", отвърна Килиан Мбапе в социалната мрежа.