Руският президент Владимир Путин каза в интервю за телевизия Фокс нюз, че президентът на САЩ Доналд Тръмп смята Крим за част от Украйна, предаде ДПА.

"Информирани сме за позицията на президента Тръмп, че Крим е част от Украйна. Той ми го каза днес", заяви вчера в Хелзинки Путин в интервю за журналиста Крис Уолъс от Фокс нюз. Путин подчерта, че според Москва Крим не е анексиран и че населението е гласувало за присъединяване към Русия. "Ако това е анексия, тогава какво е демокрацията", попита руският президент.

Отношенията между Русия и САЩ не бива да стават заложници на американското разследване за намеса на Русия в предизборната кампания в САЩ през 2016 г.

"За мен е достатъчно ясно, че става дума за вътрешнополитическа борба в Съединените щати", продължи Путин, цитиран от Франс прес.

Той каза това в отговор на въпрос за разследването на специалния прокурор Робърт Мълър, който обвини 12 агенти на руското разузнаване преди вчерашната среща на върха Путин - Тръмп в Хелзинки.

"Не бива отношенията между Русия и САЩ да бъдат заложници на вътрешнополитически борби", добави руският президент.

Той нарече неоснователни обвиненията за отравяне на още двама души с нервнопаралитичното вещество Новичок във Великобритания след отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му, посочва АФП.

Путин е казал на Тръмп, че Русия е готова да продължи действието на Договора за намаляване на стратегическите оръжия СТАРТ след изтичането му пред 2021 г., съобщи Ройтерс.

"Уверих президента Тръмп, че Русия е готова да продължи този договор, но първо трябва да се споразумеем по конкретните неща, защото имаме въпроси към американските ни партньори. Ние смятаме, че те не изпълняват изцяло договора, но това трябва да решат експертите", каза Путин.

Той отхвърли обвиненията, че се е променил след първото му избиране за президент на Русия през 2000 г., когато е бил хвален като реформатор и демократ.

"С нищо не съм се променил, аз съм такъв, какъвто съм, какъвто бях. Избран бях за президент на Руската федерация като възрастен мъж. На тази възраст отношението към живота не се променя, но трябва да се реагира на случващото се около нас", каза Путин, цитиран от ДПА. 

Русия не разполага с никакви материали, които биха компрометирали президента на САЩ Доналд Тръмп, заяви вчера в интервю за телевизия Фокс нюз руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

"Нямаме никакъв компромат и не можем да имаме. Страхувам се да не обидя господин президента Тръмп и да проявя нелюбезност, но преди да обяви, че ще бъде кандидат за президент, той не представляваше никакъв интерес за нас", каза руският президент в интервюто, което даде в Хелзинки.

Според него усилията на западните страни да изолират Русия са се провалили.

"Виждате, че тези усилия не се увенчаха с успех. И не можеха да се увенчаят с успех, имайки пред вид размерите и значението на Русия в света, включително в глобалната сигурност. А и в икономиката, имайки предвид енергийния компонент на световната икономика като минимум", продължи Путин, цитиран от ТАСС.

Той каза, че Русия би се отнесла крайно отрицателно към по-нататъшно разширяване на НАТО с Грузия и Украйна.

"За нас това представлява пряка заплаха за сигурността ни. Придвижването на инфраструктурата на НАТО към нашите граници ще е заплаха за нас и ще се отнесем към това крайно отрицателно. Но днес с президента Тръмп не сме говорили за това", каза Путин пред Фокс нюз. 

Руският президент Владимир Путин призна, че срещата му с президента на САЩ Доналд Тръмп в Хелзинки се е оказала по-съдържателна от очакваното, предаде ТАСС.

"Нямах особени очаквания, доколкото това е първата ни съдържателна среща. Отначало се предполагаше тя да е като загрявка, за да може в бъдеще контакти да говорим по-конкретно. Получи се обаче другояче, разговорът действително беше много съдържателен", каза Путин в интервю за руския "Първи канал".

Той заяви, че датата на следващата му среща с Тръмп още не е определена.

Мелания следеше пресконференцията на Доналд Тръмп и Владимир Путин. Тя взе топката, която Путин подари на Доналд и ще я занесе на сина си Барън.

В същото интервю Путин заяви, че в решаването на сирийската криза топката сега е в полето на опозицията.

"Правим достатъчно енергични опити да активизираме диалога по политическото решение в Сирия, убедихме президента Асад, че е нужно да формира своята част от конституционния комитет, който да изготви измененията в конституцията. Президентът Асад направи това, а опозицията още не е. Сега топката е в полето на опозицията и на тези, които я подкрепят", каза Путин.

Путин определи Тръмп като "квалифициран човек", който изслушва и възприема аргументи. По някои въпроси обаче Тръмп остава на своето мнение, добави Путин и даде пример с иранското ядрено споразумение.

Путин нарече Тръмп и интересен събеседник.

"Всички го смятат за изключителен бизнесмен. Мисля, че това не е така, доколкото той все пак вече е политик, преди всичко защото умее да слуша и да чува това, което очакват от него избирателите, което очаква от него населението", каза Путин, цитиран от БТА.

Късно снощи Доналд и Мелания Тръмп се прибраха във Вашингтон.

Мелания и Доналд на летището във Вашингтон.