Както даде заявка в първия си ден като служебен премиер, проф. Георги Близнашки потърси подкрепа за номинацията на Кристалина Георгиева за втори мандат в Еврокомисията от лидера на ПЕС Сергей Станишев.

Днес Близнашки е изпратил писмо на президента на европейските социалисти с молба да гласуват "за" Георгиева. 

На първото си заседание, веднага след встъпването си в длъжност миналата сряда, служебният кабинет взе решение да номинира Георгиева за поста зам.-председател на ЕК и върховен представител на ЕС по външната политика. До този момент кабинетът "Орешарски" и мандатоносителят БСП отказваха да я подкрепят.

От левицата обясняваха, че "каузата" е загубена, България няма да получи толкова висок пост в Комисията, защото е обещан на социалистите, а не на ЕНП и готвеха за редови комисар бившия вече външен министър Кристиан Вигенин. Но в последния момент екскабинетът се отказа да излъчи българската номинация.

"Имаме своите шансове да се преборим. Ще водим борба за подкрепа на нейната кандидатура. Казах, че съм готов да се обърна към Сергей Станишев", посочи днес Близнашки и показа писмото, с което се е "обърнал" към лидера на ПЕС.

"Призовавам го да съдейства. Отворен съм и за по-нататъчни разговори. Трябва да има надпартийност и мобилизация на всички български евродепутати, без оглед на това към кое политическо семейство принадлежат те", призова още служебният премиер.

Ето какво написа Близнашки на Станишев:

Уважаеми господин Станишев,

Обръщам се към Вас с това отворено писмо в качеството Ви на председател на Партията на европейските социалисти с апел и очакване да подкрепите номинацията на гжа Кристалина Георгиева за член на Европейската комисия и, по-специално, за Върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност и заместник-председател на Европейската комисия.

Убеден съм, че споделяте разбирането за необходимостта от силна и ефективна обща политика на Европейския съюз по проблемите на външните работи и сигурността, в контекста на новите предизвикателства, пред които Съюзът и държавите членки са изправени във външен план. За постигането на тази важна цел са необходими доказал се професионалист и силен съюз от държави. В този смисъл, от решаващо значение е начело на европейската външна политика да застане способна личност, с нужните качества, авторитет и мащаб на действие.

Като лидер на втората по големина партия в Европейския парламент Вие от личен опит знаете, че с досегашната си работа като член на Европейската комисия г-жа Георгиева е показала висок професионализъм и съпричастност към европейската идея. Тя се ползва с изключителен авторитет сред своите колеги в Комисията, в рамките на Европейския парламент и сред по-широките експертни среди. Не от по-малко значение е и позитивният отзвук и подкрепа, които кандидатурата ѝ среща както в обществен план, така и сред редица страни членки. Това е признание за безспорните качества на българския кандидат и висока чест за България като член на Европейския съюз.

Повишаването на видимостта и относителната тежест на България в международен и европейски контекст е приоритет на външната политика на страната ни с трайни параметри. Възможността българин да заеме един от ключовите постове в Европейския съюз – този на Върховния представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, би повишила значително имиджа на страната ни и би ѝ дала други възможности и поле на изява. Този шанс не следва да бъде пропускан!

Господин Станишев,

Искрено вярвам, че като отговорен политик, български евродепутат и лидер на едно от големите политически семейства в Европейския съюз ще окажете нужната подкрепа за избирането на г-жа Георгиева на този значим европейски пост.

Изразявам своята готовност за диалог относно кандидатурата на г-жа Кристалина Георгиева, както и относно приносa, който Република България може да има във формирането на силна и пълноценна обща външна политика на Европейския съюз.

С уважение,

Проф. д-р Георги Близнашки