Девето дете беше извадено тази сутрин от пещерата в Тайланд, предаде Ройтерс.

Още рано сутринта започнаха спасителните операции. Вчера и онзи ден бяха освободени 8 деца. Днес остава да бъдат извадени още три плюс техния треньор по футбол.

На мястото е и американският милиардер и изобретател Илон Мъск, който обяви, че е със своята миниподводница край пещерата в Тайланд, предадоха Франс прес и ТАСС.

"Току-що се връщам от пещера 3. Миниподводницата е готова, ако има нужда", написа в туитър шефът на компаниите "Спейс Екс" (SpaceX) и "Тесла" (Tesla).

Мъск публикува в инстаграм видеозапис и снимка със спасители от вътрешността на наводнена пещера.

Илон Мъск публикува тази снимка в туитър.

Там е била изпробвана миниподводницата, сглобена от части за космическата ракета "Фалкон 9" (Falcon 9) на "Спейс Екс".

Останалите в труднодостъпната пещера петима души се намират на около два километра по-навътре.

Илон Мъск.

Илон Мъск кръсти миниподводницата, която вече бе изпробвана в Съединените щати през уикенда, "Дивият глиган" - по името на футболния отбор на блокираните момчета.

"Оставям я тук, в случай че може да послужи в бъдеще. Тайланд наистина е красив", написа още Мъск в туитър.

Нищо обаче не сочи за момента, че тайландските власти възнамеряват да използват миниподводницата, отбелязва Франс прес.

13 души - 12 момчета и футболният им треньор - се оказаха блокирани в пещерата преди повече от две седмици, след като тя била наводнена частично заради дъждове. Осем от децата вече бяха спасени - по четири в неделя и понеделник.

Тази сутрин спасителната операция продъжава. 19-членен екип от водолази влезе вътре около 8,30 часа българско време сутринта. Според командващия операцията Наронгсак Осотанакорн този път ще бъде по-трудно, тъй като ще бъде направен опит за изваждането на петима души. В неделя и понеделник бяха измъкнати по четирима.

Същевременно операцията вчера е траяла два часа по-малко от тази в неделя. Причината е, че спасителите са придобили опит от първия път и са могли да действат по-бързо на втория ден.

"Надявам се днес да бъдем още по-бързи или да действаме със същата скорост като вчера", каза Наронгсак.

Същевременно намиращите се в болница 8 спасени деца са поискали шоколад за закуска тази сутрин, което говори за добро здравословно състояние. За две от тях се предполага, че имат белодробна инфекция, каквато се получава в пещерите от изпражненията на птици и прилепи. Останалите шестима се движат.

В най-добро състояние са спасените 4 момчета от първата група.

Малко вероятно е обаче младите футболисти да заминат за Москва, където ФИФА ги покани на финала на Световното първенство на 15 юли. Необходимо е на децата да бъдат направени още изследвания.