Консерваторът Доминик Рааб е новият министър за "Брекзит", предаде Би Би Си. Той поема поста от подалия оставка Дейвид Дейвис.

Рааб досега бе министър на жилищното строителство. Той е известен привърженик за напускането на Евросъюза и водеше активна кампания за излизането на Великобритания от ЕС преди референдума през 2016 г.

44-годишният Рааб бе адвокат, преди да стане депутат за Ешер и Уолтън през 2010 г. Той работи за правителството още след изборите през 2015 г., като първоначално е в Министерството на правосъдието.

Британският министър за излизането на Великобритания от Европейския съюз Дейвид Дейвис е подал оставката си снощи, предадоха ДПА и Ройтерс.

Причина за напускането му е станала среща, целяща изработване на консенсус в британското правителство относно плановете на британската премиерка Тереза Мей по данни на ДПА. 

Дейвид Дейвис.

Загубата на главния й преговарящ за "Брекзит" е удар за британската премиерка и подчертава дълбоките разделения в управляващата Консервативна партия относно изтеглянето от ЕС. След срещата на кабинета в Чекърс, извънградската резиденция на британските премиери, изглеждаше, че Мей е успяла да убеди най-твърдите поддръжници на "Брекзит" в кабинета, включително Дейвис, да подкрепят плана й за създаване на зона за свободна търговия между Великобритания и ЕС, отбелязва Ройтерс.

Тереза Мей.

Известно е, че Дейвис подкрепяше идеята за твърд "Брекзит". Оставката му ще насърчи поддръжниците на същите позиции и ако и други министри подадат оставки, е възможно да се стигне до падане на правителството, коментира ДПА.

Малко след Дейвис оставка подаде и Стив Бейкър, високопоставен служител на министерството за "Брекзит", съобщава Ройтерс, цитирайки данни на в. "Телеграф".

Вчера премиерите на Австрия и Ирландия Себастиан Курц и Лио Варадкар приветстваха новия британски план за "Брекзит" като стъпка напред, но подчертаха, че остават много въпроси, на които трябва да бъде намерен отговор, включително относно предложението за митниците, предаде Ройтерс. Също вчера антиевропейски настроеният министър на околната среда Майкъл Гоув обяви публично подкрепата си за плана на Мей.

Британската премиерка Тереза Мей благодари на министъра за излизането на Великобритания от Европейския съюз Дейвид Дейвис за работата му, след като той подаде оставка заради несъгласие с политиката й, предаде Франс прес. В писмо до Дейвис Мей благодари за приноса му по "някои от най-важните закони от поколения насам" и не е съгласна с мнението му за политиката, която правителството прие да подкрепи на среща в петък.

В писмото си до премиерката министърът обясни оставката си, заявявайки, че "националният интерес изисква министър по въпросите на "Брекзит", който вярва твърдо във вашия подход, а не само неохотно изпълнява задълженията си".

"Общата насока на политиката ще ни постави в най-добрия случай в слаба преговорна позиция, а може би в такава, от която не можем да се измъкнем", добавя министърът, цитиран от Ройтерс. Той отправя критики срещу решението на Мей да се придържа към европейски правила и разпоредби, предупреждавайки, че това ще отстъпи "контрола над големи части от икономиката ни на ЕС и със сигурност не ни връща контрола над законодателството ни".

Оставката на Дейвис влиза в сила незабавно.