Спасителни екипи започнаха спешен курс по плуване и гмуркане за 12-те момчета и техния футболен треньор, блокирани от 11 дни в пещера в Тайланд, предаде Ройтерс.

Така младите футболисти могат да бъдат подготвени за операцията по извеждането им.

Командирът на издирвателния и спасителен екип Наронгсак Осотханакорн каза пред журналисти, че в момента децата се учат да използват маски и да дишат под вода. За момента нивото на водата, затворила обратния път на момчетата след проливните дъждове и образувала подземно езеро, е твърде високо. Спасителите изчакват то да спадне, за да се предприеме спасителна акция.

Засега децата и треньорът им са добре. Доставени са им храна и термозавивки. 

Все още обаче не е ясно кога момчетата на възраст между 11 и 16 г. и 25-годишният им треньор ще могат да бъдат извадени от наводнената пещера и как ще стане това.

Приятели на блокираните деца пеят в тяхна чест пред входа на пещерата.

Според ДПА има две възможни опции.

• Експерти гмуркачи могат да ги изведат един по един през главния вход на пещерата, по който те са влезли.

• Но може да бъде пробит и отвор нагоре към повърхността, през който да бъдат изтеглени.

Според губернатора на провинцията за предпочитане е първият вариант. Но за целта трябва да продължи източването на водата от пещерата.

Случаят с откриването на момчетата под земята и спасителната акция така привлякоха вниманието по целия свят, че властите в Тайланд вече обмислят да превърнат дългата 10 километра пещера в туристическа атракция. Това заяви отговорникът за туризма в провинция Чианг Раи пред в. "Банкок пост".

Местната туристическа агенция ще работи заедно с частния сектор, за да се състави подземен маршрут и той да се популяризира както сред местни, така и сред чужди туристи след приключване на спасителната акция.

Пещерата "Там Луанг Нанг Нон", намираща се край границата с Мианмар, досега беше малко известна. Тя е слабо изследвана поради трудния планински терен.