Мисията на служебното правителство била "преобразуване на едно тежко статукво" с нови, макар и неопитни лица.

Това става ясно от стенограмата от първото заседание на временния кабинет, публикувана на сайта на Министерския съвет. 

Миналата сряда, веднага след "конституирането си", членовете на "Дондуков" 1 проведоха кратко заседание, на което взеха три решения -  номинираха настоящия ни еврокомисар Кристалина Георгиева за втори мандат в ЕК и предложиха на президента Росен Плевнелиев да удостои с най-висшето държавно отличие - орден "Стара планина" I степен, бившия френски посланик у нас Филип Отие и немският - Матиас Хьопфнер (от съвсем скоро също бивш).

Решенията са предшествани от кратко слово на служебния министър-председател Георги Близнашки, с което той хем приветства, хем "надъхва" колегите си.

"Днес, както знаете, е Преображение Господне - един изключително хубав, светъл празник. Нека да се надяваме, че действително ще успеем да преобразуваме едно тежко статукво, което успя да предизвика широко обществено недоволство в нашето общество", посочва Близнашки и допълва: "Първите отзиви за съставянето на правителството са изключително благоприятни. Е, има и обичайните критики, че има много нови лица, без опит в управлението и пр., но пък това е предизвикателството. Ако имаше предварително изискване за опит тогава не би трябвало да се сменят правителствата и всичко щеше да си стои на едно и също място. Така че само новите хора са гаранция, че промяната е възможна и в този смисъл подобни упреци не трябва да ни тревожат, не трябва да ни безпокоят".

Номинирането на Кристалина Георгиева за върховен представител на ЕС за външната политика, пост, който се съчетава и с длъжността заместник-председател на Еврокомисията, минава без дебати. Всички са единодушни, че Георгиева трябва да е новият ни стар представител в ЕК.

Същото е и с двата ордена. Както е известно Отие и Хьопфнер застанаха зад протестите срещу кабинета "Орешарски". 

"Те заеха категорична позиция в подкрепа на гражданското общество в България през 2013 година", припомня и Близнашки.