Международният арбитражен съд в Стокхолм призна правото на полската държавна нефтена и газова компания PGNiG да поиска намаляване на цената на руския газ, съобщи пресслужбата й. 

 
Съдът частично се е съгласил с аргументите на полската страна, че в Ямалския договор, въз основа на който руската компания "Газпром" доставя газ на Полша, са налице предпоставки, че PGNiG има право да поиска намаляване на цената.
 
Удовлетворени сме от съдебното решение, потвърждаващо правото на PGNiG да намали договорената цена и очакваме тя да се понижи до нивото на пазарните цени на по-късен етап от производството, коментира шефът на PGNiG Пьотр Вожняк.
Той подчерта, че съдът е отхвърлил официалните възражения на "Газпром", "насочени към поддържане на съществуващите непазарни ценови условия в Ямалския договор".
 
 
Полската компания получава годишно над 10.2 млрд. куб. метра природен газ от "Газпром" по силата на подписания през септември 1996 г. Ямалски договор. Контрактът е в сила до 2022 г. РGNiG е и един големите купувачи на руски газ.
 
Поляците преговарят за намаляване на цената на газа още от края на 2014 г. Съгласно Ямалския договор, ако страните не успеят да се споразумеят за цената в срок от 6 месеца, компанията има право да инициира арбитражна процедура. Именно благодарение на тази процедура Полша получи правото да си поиска по-евтино синьо гориво.
 
През 2012 г. обаче полската страна успя да договори намаление на разходите за доставки с 10%. Въпреки това през 2015 г. PGNiG подаде заявление до Стокхолмския арбитраж за ново намаление на цените, мотивирайки искането си с факта, че предписанието не отговаря на пазарната ситуация.
 
 
По-рано през юни беше съобщено, че полската държавна компания се е договорила със САЩ за дългосрочни доставки на втечнен природен газ (LNG), за да намали зависимостта от руските енергийни суровини.
 
"Покупките на втечнен природен газ от САЩ ще ни позволят да диверсифицираме още повече източниците си на доставки още от 2022 г., но също така ще развиваме търговията и ще гарантираме участието на PGNiG на световния пазар на втечнен газ", каза Вожняк.