Испанските актьори Пенелопе Крус и Хавиер Бардем, подписали откритото писмо, осъждащо действията на Израел в ивицата Газа, си навлякоха гнева на холивудски продуценти и рискуват да съсипят кариерата си, съобщи NEWSru Israel.

Сайтът цитира дословно думите на генералния директор на студиото Relativity Media Райън Кавана пред The Hollywood Reporter: "Като внук на хора, преживели Холокоста, аз съм убеден: всеки, който нарича самоотбраната на Израел геноцид, е или невежа, или просто антисемит".

Кавана подчертава, че писмото, подписано от стотината най-известни испански културтрегери (включително големия режисьор Педро Алмодовар), накарало кръвта му "да кипне". Той твърди, че само в първите дни след публикацията на писмото, лично получил над 500 позвънявания и мейли, подписани от високопоставени дейци на щатската киноиндустрия. В тях те безрезервно поддържали действията на Израел в Газа.

Друг продуцент, работил по-рано с Пенелопе Крус, заявил пред изданието, че повече няма да снима "тази актриса". Господинът обаче отказал името му да бъде цитирано, така че на красивата испанка ще ѝ се наложи да се досеща.

Трябва да отбележим, че и Пенелопе, и Хавиер Бардем (който получи "Оскар" за ролята си във филма на видните евреи братя Коен "Няма място за старите кучета") вече си взеха думите назад. Г-жа Крус-Бардем даже заяви, че не е специалист по близкоизточните конфликти, а просто иска да се възцари мир. Мъжът ѝ Хавиер пък обясни, че антисемитизмът предизвиква у него същотко отвращение, както и ужасита на войната.