Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов няма да се поддаде на натиска на БСП, които днес поискаха оставката му и обещаха да сезират главния прокурор за действията му. От Брюксел премиерът Бойко Борисов защити Иванов, като каза, че в негово лице КЕВР е независима организация.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова се разгорещи в пленарната зала на парламента днес, като повод за това стана дискусията по годишния доклад на КЕВР за 2017 г. Обсъждането стана повод Нинова да попита Иванов какво става с 200-те хиляди подписа, събрани от социалистите, срещу сделката за покупката на активите на ЧЕЗ България от дружеството "Инерком".

Не съм заявявал в Народното събрание, че Комисията за енергийно и водно регулиране няма да изпълни закона. Аз просто дадох пояснение относно обстоятелствата, при които Комисията може да се произнесе с решение, което е в съответствие със закона, което е прозрачно и което е правилно мотивирано, заяви Иванов по-късно днес в специално изявление. 

Иван Иванов обясни, че становището, споделено от всички юристи в КЕВР относно подписката е, че "една подписка не може да бъде основание за произнасяне на комисията по определен начин".
 
Той определи подписката, "иницирана и внесена от политическа сила в един независим регулатор", като "очевиден опит за натиск върху действията и решенията му". Защото не се изисква в подписката регулаторът внимателно и обективно да се произнесе, а се настоява за произнасяне по строго определен начин - такъв, какъвто го е формулирала съответната политическа сила, заяви Иван Иванов.
 
Не се меся в независими организации, заяви от Брюксел и министър-председателят Бойко Борисов. "Всички знаят, че Иван Иванов беше депутат от ДСБ - партията на Иван Костов. Затова тогава, когато парламентът решаваше преди няколко години действително да е независим регулатор и той ни трябва да е такъв. Дали ще е Иван Иванов или "х" или от БСП, но на всеки управляващ му трябва независим регулатор", заяви Борисов.

Покрай Иванов той засегна и поскъпването на природния газ от 1 юли, за което регулаторът официално ще обяви решението си утре. По думите му няма как да се вдигне цената в цял свят, а в България да поевтинее, след като нямаме добив.

"Спряхме шистов газ, концесии за добив на газ в Добричко, изпълнихме това, което хората искат, и вносът се вдига с толкова процента. Как да се запази цената? Другият вариант е от данъкоплатците да дотираме тази цена. По никакъв начин към КЕВР в момента ние нямаме отношение. Тя действително в лицето на Иван Иванов е независима организация. Ако не го харесват, да предлагат в парламента, да търсим решение, но когато дадат сметките КЕВР, всички трябва да ги приемаме, защото това е независим орган", каза още Бойко Борисов.