"Вече е факт нормативната уредба, която забранява в обект, в който се преработват млечни продукти, въобще да влизат растителни мазнини."

Това заяви пред Нова тв министърът на земеделието и храните Румен Порожанов. 

Мярката не е пълна забрана за производство на имитиращи продукти. Ако някой обаче използва имитиращ продукт, той трябва да бъде отделно пакетиран, на него да не пише, че е млечен продукт, и да е разположен на друг щанд, уточни министърът. 

Порожанов обясни, че двойните стандарти в храните, така широко коментирани и предизвикакващи обществени вълнения, нямат еднозначно третиране в ЕС и е въпрос по-скоро на политиката на големите компании.

„Ограниченията и възможността да не се слагат различни съставки в един и също продукт няма еднозначно третиране в ЕС. Ако една компания е преценила, че нейният продукт ще има една или друга различна съставка на източноевропейския пазар, това е тяхно решение. За да може да има еднакъв състав, трябва да има единно европейско законодателство. И това според мен не би трябвало да бъде проблем за големите компании.”

 Вече втора година птичият грип не може да бъде изкоренен от страната, съобщи още министърът. "Има какво да се желае от БАБХ по отношение на контрола по биосигурността на фермите производители. Имаме 11 огнища с унищожени около 1 милиона патици, кокошки носачки и птици", каза той.

Toй коментира и опасенията на родни свиневъди, които наскоро поискаха спешни мерки срещу африканската чума. Огнище на заболяването е открито в Тулча, на 100 км от Русе. Министърът уточни, че ваксина и лечение за тази болест няма: "Тя засяга дивите и питомните свине. Тръгна от Грузия, мина през редица държави. Доскоро вирусът стоеше на горната граница на Румъния с Унгария, но вече от близо 2 седмици той е на 160 км от северната ни граница."

Не мина и без въпроси за съдбата на кравата Пенка, която се прочу из цяла Европа. Министърът потвърди за пореден път: "Пенка ще живее. Жива и здрава си е."

"Нейната съдба беше ясна много рано. Още в първия ден съм дал ясни указания тя да не бъде евтанизирана, ако няма болести. През първите седмици се оказа, че тя е здрава."