Германия отпадна още в първата фаза на Световното първенство в Русия и това е новина № 1 досега. Логично на първата пресконференция на селекционера Йоахим Льов след срещата сред журналистите имаше въпроси дали Йоги, както го наричат, ще остане начело на "маншафта".

“Аз съм първият, който се пита какво се случи. Къде сбъркахме? Краят на участието ни на Световното е моя отговорност. Много съм разочарован. Сега трябва да преспя една нощ”, заяви Йоахим Льов.

На питане дали все пак ще остане треньор на германския национален отбор, той отговори видимо покрусен:

“За мен е прекалено рано да отговоря на този въпрос. Бях оптимист, сега са ми нужни няколко часа за размисъл. Утре ще говорим по темата. Разочарованието ме раздира брутално. Никога не бих могъл да си представя, че това ще се случи.”

На 15 май т. г. договорът на Йоахим Льов беше удължен до 2022 г. - до Световното в Катар.

Относно настроението на отбора Йоги призна, че в съблекалнята след срещата се е настанила "мъртва" тишина. Всички играчи били дълбоко разочаровани, никой не бил в състояние да изрече каквото и да било.

“Трудно е да обясниш нещата. Просто не заслужихме да продължим в надпреварата. Целият германски футбол, всички ние загубихме, както и онова, което през последните четири години градихме. Винаги след 2006 г. сме били сред първите четири тима. Този път не ни се удаде. Извиняваме се”, каза покрусен Льов.

Той описа и подготовката за днешната среща с Южна Корея:

“Опитахме се да обострим концентрацията си, тренирахме усилено, но на терена ни липсваше сигурност. Ето защо отпаднахме от групата."

"Поздравявам Швеция и Мексико за продължаването на осминафиналите. Не мога да виня отбора."

Дали са настъпили тъмни времена? Не смятам, отвърна на друг въпрос Льов. - Имаме млади, талантливи играчи, които притежават голям потенциал. Такова нещо се е случвало и с други страни, трябва просто да си направим изводите и да продължим напред.”

Още тази вечер тимът на Льов заминава за Москва. В четвъртък ще лети до Франкфурт, съобщи говорителят на Германския футболен съюз Йенс Гритнер и допълни:

“Благодарим на Русия за гостоприемството.”