"Ситуацията с Мария Чернева е абсурдна илюстрация на това как системите НЕ бива да работят, как вредят и унижават човека", написа във фейсбук Красимира Величкова от Българския дарителски форум. Тя беше член на Обеществения съвет на Фонда за лечение на деца, но го напусна в знак на протест с провежданата от тогавашния директор проф. Владимир Пилософ политика.

Величкова коментира личното съобщение на дългогодишния здравен репортер на БНТ Мария Чернева, която обяви, че напуска обществената телевизия в знак на протест срещу решение на ръководството да ѝ бъде отнет ресора (временно според БНТ шефовете) и да бъде подложена на "публична екзекуция". Причината за отстраняването ѝ е писмо до БНТ от Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите, в което той отправя обвинения срещу дейността на Чернева като член на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца.

Според Величкова от ОС на Фонда целенасочено се отстраняват неудобните му членове като Мария Чернева е била последният журналист, останал в него, като така се обезличава дейността му.

Ето и нейната позиция, която дава яснота за част от предисторията на обвиненията към Чернева:

Отдавна не съм писала тук за Фонда за лечение на деца, въпреки че ежедневно с нас се свързват родители, които имат проблеми с децата си заради Фонда.

Ситуацията с Мария Чернева обаче е абсурдна илюстрация на това как системите НЕ бива да работят, как вредят и унижават човека. Ето я историята накратко:

1. През 2013 г. без никакво медицинско основание беше спряно финансирането в чужбина на 13 деца с автоимунно заболяване (които бяха изчерпали всички възможности за терапия в България) - част от тях вече бяха финансирани от Фонда преди това и имаха нужда от продължаващо лечение, защото бяха показали добри резултати. Но проф. Пилософ и д-р Ива Станкова решиха, че това лечение е неконвенционално. Сформираха се работни групи, консилиуми, срещи, дискусии. Колкото и да се борихме заедно с родителите срещу това решение, в крайна сметка тези деца получиха отказ с мотива, че лечението е експериментално.

2. Пред около месец (2018 г. е все пак, сметнете колко години по-късно) съдът връща за разглеждане във Фонда едно от заявленията на деца, които са кандидатствали през 2013 г., и постановява да се направи оценка на проведеното дотук лечние в Германия, след което решението да се прегласува. Такава оценка е направена в българска болница (пак да кажа, 5 години по-късно). Тя е положителна.

3. Въпросният лекар, който е лекувал децата в Германия, обаче е починал преди повече от две години и не е ясно клиниката му съществува ли още.

4. По време на заседание на Обществения съвет на Фонда през юни месец 2018 г., Мария поставя въпроси и отказва да гласува, предвид неяснотата в документите, въпреки решението на съда.

5. Мария е изтеглена като член на ОС на Фонда по сигнал, без да е направена предварителна проверка, но също и от ресора си "здравеопазване" като журналист. И напуска БНТ.

В тези 5 точки се съдържат парадоксите, заради които децата ни, не могат да получат подкрепа за адекватно лечение, и стават жертва на хрумката на един или друг самозабравил се администратор. Родителите ни пък не могат да получат адекватна защита срещу несправедливостта, защото правосъдието ни действа със скоростта на костенурка. Работата на Фонда не се подобрява, защото си говорим на ушенце с изпълнителни директори на медии, министри и други важни персони, за да наклеветим поредния неудобен.... А единствените промени след подобни разговори са или някой редактиран член на коляно в Правилника за дейността на Фонда, който прави кашата още по-голяма, или отстранен член на Обществения съвет - в случая последния журналист..

Фондът от години е раздиран от скандали след като през 2016 г. показно беше арестуван тогавашният му директор Павел Александров.